top of page

Tips bij de zoektocht naar een kitten

In de zoektocht naar een kitten loop je tegen het feit dat er zo verschrikkelijk veel catteries zijn. Hoe kun je in dit overweldigend aanbod de goede van de slechte catteries onderscheiden? Als eerste, voor de aanschaf van een nieuw huisgenoot: neem de tijd! Bedenk niet dat je morgen al een nieuw kitten in huis wilt hebben. Je zoektocht kan best een jaar duren. Begin je zoektocht door op internet te kijken welke catteries er zijn. Zie de cattery lijst op deze site. Via de kaart kun je zoeken naar catteries bij jou in de omgeving. Onthoudt afstand moet geen leidraad zijn in je zoektocht naar je nieuw huisgenoot. Je aanstaande huisgenoot gaat tenslotte nog jaren bij je wonen. Dus wat maken afstand en tijd uit als investering, voor bij het vinden van je huisgenoot, die helemaal is wat je altijd al wilde hebben?

Waar op te letten bij een goede website?

  • Bij welke vereniging is de fokker aangesloten? Nederland heeft de volgende verenigingen (Totaaloverzicht Kattenverenigingen | Maine Coon .nl) waarbij een fokker zich kan aansluiten.

  • Welke testen ondergaan de ouderdieren voor een dekking? Voeren ze alleen de standaard verplichte testen uit (zie voor details hierna), die de verenigingen vragen of testen ze ook op Erfelijke aandoeningen?

  • Een gastenboek is geen leidraad. Fokkers beheren deze berichten en kunnen bijvoorbeeld alleen de positieve berichten laten staan.

  • Is de website up-to-date? Staat er ook informatie op over de vorige nesten? Staan er links naar de stamboom in Pawpeds, zodat dit informatie geeft over wie de (voor)ouders zijn?


Hoe herken je een goede cattery?

  • Schoon huis;

  • Kattenbak ruikt niet tot nauwelijks;

  • De katten zijn nieuwsgierig en begroeten de visite;

  • Katten lopen vrij in huis rond;

  • Mooie vachten, schone ogen en neuzen;

  • Cattery test op alle erfelijke ziektes voorafgaand aan een dekking:

> Hartecho (zie ook HCM),

> Nierecho (zie ook CIN en PKD),

> FELV en FIV (door middel van een bloedtest).

> Heupdysplasie (HD),

> DNA test op HCM1, SMA en eventueel PK-def en bloedgroep (tenzij de ouders negatief getest zijn)

  • Heeft voldoende krabmeubelen staan voor de katten;

  • Heeft ook vragen aan de koper om zo een goed beeld te krijgen m.b.t. de leefomgeving waar het kitten komt te wonen;

  • Geeft adviezen m.b.t voeding, verzorging en onderhoud;

  • Geeft je bedenktijd als je kennis hebt gemaakt;

  • Geeft je de kans om je kitten op te zien groeien d.m.v. knuffelvisites;

  • Sommige fokkers komen het kitten brengen zodra het mag verhuizen, zodat de fokker kan zien waar het kitten komt te wonen en kan zien hoe de reeds aanwezige dieren op het kitten reageren. De aanwezigheid van de fokker maakt de verhuizing voor het kitten minder stressvol.


Wat zijn signalen dat je te maken hebt met een slechte cattery?

  • Katten zitten in kooien! Meteen weggaan, dit zijn broodfokkers! Elke aankoop bij een dergelijke fokker is een investering in nog meer dierenleed! Hierover later meer.

  • Bij binnenkomst loop je tegen een muur van urinelucht of kattenbakstank aan.

  • Vieze vloeren, overal haren.

  • Katten durven zich niet te laten zien. Een Maine Coon is een nieuwsgierige kat, wanneer deze zich niet laat zien is de groep niet goed gesocialiseerd.

  • Waterige ogen, snottebellen aan de neuzen*. Dit duidt op niesziekte.

  • Vieze oren (kans op oormijt)*

  • Vlooien (en nee er bestaan geen nestvlooien!)

  • Kale plekken bij de katten (mogelijk schimmel/ringworm, zéér besmettelijk)*

  • Katers zitten in een onverwarmd buitenverblijf. Bij een goede fokker zijn alle dieren huisdieren en krijgen voldoende aandacht en verzorging

  • Alleen de verplichte FELV/FIV test worden gedaan. Om te zorgen dat er niet met zieke dieren wordt gefokt zal een goede fokker de testen die eerder in de tekst zijn genoemd bij zijn fokdieren laten afnemen.

  • Zet druk op je om meteen te beslissen om het kitten te kopen. Een goede fokker geeft altijd bedenktijd om impulsaankopen te voorkomen.


Vragen die je kan stellen aan de fokker


Ga kijken bij een cattery waar je een goed gevoel bij hebt. Ga vooral kijken wanneer geen kittens beschikbaar zijn. Dit voorkomt impulsaankopen, of aankopen om een kitten te redden. Bezoek nooit meerdere catteries op 1 dag, ivm infectiegevaar.

Vragen die je tijdens een bezoek kan stellen aan de fokker:

  • Mag ik de testuitslagen zien van de ouderdieren? Waarbij het niet eens om de inhoud gaat (medische terminologie) maar om het bewijs dat ze zijn gedaan en wanneer.

  • Hoeveel nesten heeft moederpoes gehad en hoeveel tijd zat daar tussen? Met een fokpoes mogen niet meer dan twee nesten per twaalf maanden en niet meer dan drie nesten per vierentwintig maanden worden gefokt. Een doodgeboren nest wordt hierbij niet als nest aangemerkt.**

  • Wanneer had ze haar laatste nestje? Belangrijk om te weten of de fokker fokt volgens de regels van de vereniging.

  • Mag ik alvast het koopcontract in zien? Weet waar je van te voren voor tekent, dan wel afspreekt. Wat zijn de verplichtingen van de fokker in het contract, wat zijn de verplichtingen van de koper? Zoals, mag je met het kitten fokken, of juist niet. Mocht het kitten ziek worden binnen 1 jaar, wat legt de fokker zichzelf op.

  • Hou oud zijn de voorouders, zoals de opa’s en oma’s van mijn kittens? Wanneer de voorouders jonger dan 10 jaar zijn overleden, vraag dan waar ze aan zijn overleden.

  • Wil je je kitten verzekeren, dan kan je om te zorgen dat je zo veel mogelijk gebruik kan maken van een dierenverzekering, overleggen met de fokker of deze een kittenverzekering wil afsluiten voor jouw kitten. Er zijn fokkers die dit al standaard doen. Aan het afsluiten van een kittenverzekering worden namelijk eisen gesteld. Mochten zich in de eerste paar weken na de verhuizing van het kitten gezondheidsproblemen voordoen, dan kunnen deze door de verzekering niet worden uitgesloten en geniet een koper de dekking die hoort bij het type verzekering. Indien een koper naderhand zelf een verzekering afsluit, dan worden gezondheidsproblemen die zich voorafgaand aan het afsluiten van de verkering, dan wel binnen een maand na het afsluiten van de verzekering voordoen, uitgesloten. Stel een kitten heeft niesziekte, dan wordt dit, en eventuele gevolgen van niesziekte, voor altijd uitgesloten van verzekering


Waarom je geen kitten moet “redden”

Zolang mensen de zielige kittens blijven kopen wordt deze “fokker” niet gestopt, maar blijft de “handel” bestaan. We weten dat het hartverscheurend is, maar om de handel in zieke en vaak stamboomloze kittens te stoppen verzoeken we iedereen om geen zieke kittens te kopen. Ook verzoeken we iedereen die misstanden bij een cattery tegenkomt dit te melden bij de vereniging waar deze fokker is aangesloten. Het liefst natuurlijk met beeldmateriaal. Alleen op deze manier kunnen we met zijn allen de handel in zieke dieren stoppen.

De eerste paar dagen/weken na de aankoop van een kitten

Zelfs al heb je al je huiswerk goed gedaan en koop je een kitten bij een cattery die een goede indruk maakt en zit er een stamboom bij je kitten, dan nog kan daar iets mee zijn. Het is tenslotte een levend wezen. Indien het niet al in het koopcontract vermeld staat: ga met het kitten binnen 3-5 dagen (afhankelijk van het genoemde termijn in het contract), naar je eigen dierenarts en laat het kitten nakijken. Als er dingen niet goed zijn, ga dan het gesprek aan met de fokker. Deze zal dan bij de eigen dierenarts te rade moeten gaan. Deze dierenarts heeft tenslotte een gezondheidsverklaring gegeven.

Houd de volgende zaken goed in de gaten

  • Ontlasting: deze hoort stevig te zijn! Altijd, elke dag. Het moeten mooie stevige drolletjes zijn. Is de ontlasting niet stevig of vind je plakken in de kattenbak in plaats van drollen, ga dan meteen ontlasting verzamelen (met zo weinig mogelijk aanhangend materiaal, zoals grit) en in de koelkast bewaren. Verzamel van 3 dagen ontlasting en laat het dan testen (niet de snaptest van de dierenarts maar PCR-test bij een erkend lab zoals UU-lab of Idexx) op Giardia en Tritrichonomas foetus. Bij een positieve test op deze parasieten is behandeling nodig. Ook moet je woning ontsmet worden.

  • Niezen: Een kat kan verkouden zijn en niezen. Maar zie je vieze ogen en snot als de kat niest, dan klopt het niet. De kat heeft mogelijk niesziekte en zal behandeling nodig hebben.

  • Koorts: Koorts kan duiden op allerlei zaken en het is een reden om de dierenarts te raadplegen. Het is in elk geval een teken dat de gezondheid van het kitten niet optimaal is.

Bij signalen dat er iets zou kunnen zijn, is het van belang om meteen de fokker en de dierenarts te raadplegen! Een goede fokker zal in elk geval met je meedenken en je bijstaan met advies. Indien aangetoond kan worden dat het kitten niet gezond was bij de verhuizing, dan zal een goede fokker ook hiervoor verantwoordelijkheid nemen. Een goede fokker zal ervan balen dat het kitten ongemerkt ziek was bij de verhuizing, omdat deze nooit een ziek kitten willens en wetens zou laten verhuizen. De fokker zou deze liever langer laten blijven tot de weerstand van het kitten weer goed is. *oormijt, schimmel en niesziekte zijn allemaal ziektes die iedere cattery kan overkomen, maar een goede cattery onderscheidt zich door geen bezoek te ontvangen zolang deze ziektes in de cattery zijn. Pas wanneer de oormijt/niesziekte voorbij is, en de quarantaine voorbij is bij de schimmel mogen weer mensen van buiten bij de cattery langs.

** artikel 7.3 van het stamboekreglement van Felikat Met dank aan Inez van Paassen en Cindy van den Berg voor hun input!

1.040 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page