top of page

Het leed dat Marktplaats heet: Russische roulette

Marktplaats is een heel fijn platform om tweedehands spulletjes te verkopen wanneer je je garage, zolder of kledingkast hebt opgeruimd. Je kan andere mensen blij maken met spullen die je zelf niet meer gebruikt. Andersom natuurlijk ook! Je kan zelf heel blij worden als je een leuk koopje op Marktplaats hebt kunnen scoren.

Maar is Marktplaats ook de geschikte plek om een huisdier aan te schaffen? In dit specifieke geval, een Maine Coon kitten. Eigenlijk niet…… De meeste Maine Coon fokkers bieden hun kittens niet aan via Marktplaats. Hiervoor gebruiken zij hun cattery website, websites zoals Kittentekoop, of kitten bemiddeling via hun rasvereniging.

Omdat er zoveel Maine Coons op Marktplaats worden aangeboden (volwassen of kittens) en niet alles dat aangeboden wordt “slecht” is, willen we je toch een beetje wegwijs maken. Waar moet je op letten? Het is soms voor een liefhebber onmogelijk om door de bomen het bos te kunnen zien. De verhaaltjes bij de leuke foto’s klinken goed en eerlijk, maar klopt het wel allemaal wat er geschreven wordt? Waar moet je nu eigenlijk op letten of om vragen?


IW-SGC Calicoon Charlemaine
IW-SGC Calicoon Charlemaine, geboren in 1979
Waar komt de Maine Coon eigenlijk vandaan?

Als je de vele advertentieteksten op Marktplaats leest, zou je bijna denken dat de Maine Coon niet uit Amerika maar uit Rusland komt….. Wat natuurlijk niet juist is! De Maine Coon komt van oorsprong uit Noord-Amerika. Het is een natuurras die van oorsprong goed diende als muizenvanger op schepen en boerderijen. Een Maine Coon is goed uitgerust tegen een koud klimaat.



Waarom dan zoveel aanbod uit Rusland?

Deze katten zijn over het algemeen makkelijk te vinden. Heel veel Russische catteries zijn actief op social media en doen er alles aan om hun kittens zichtbaar te maken voor de verkoop in West-Europa of Amerika en daar een goede prijs voor te krijgen. Daarbij is een dergelijk kitten eenvoudig te kopen, ook voor catteries, zonder dat er al te veel vragen worden gesteld. Veel Nederlandse catteries (vooral beginners) kopen dan ook eenvoudig een kat voor de fok uit Rusland. De kat wordt vaak gekocht op basis van slechts een foto die de koper aanspreekt. Lijnenkennis, inteeltcoefficient, karakter en gezondheidstesten is van ondergeschikt belang. De kat is mooi en makkelijk verkrijgbaar zodat er snel een cattery mee gestart kan worden, vaak ook door particulieren die geen idee hebben waarmee ze fokken.


Veel Maine Coons uit Russische lijnen die aangeboden worden, hebben “mooie” pakkende teksten zoals:


  • “Komt uit mooie, grote Russische lijnen. Prachtige stamboom hier in te zien.”

  • “Bent u op zoek naar een echte Russische maine coon kat of poes, dan heeft u het juiste adres gevonden! Zoals u misschien wel weet, de échte knapperds vinden we in o.a. Rusland……. Houdt u er rekening mee, dat deze Maine Coons in de hogere prijsklasse vallen.”

  • “Maine Coon poesje uit mooie Russische lijnen…….. Zeer mooi stamboom met veel internationale en wereldkampioenen.” (2000 euro voor liefhebbers)

  • “Afkomst: Vader met trotse Russische bloedlijn”

  • “Vader is een 1,5 jarige echte russische maine coon…… Hij heeft ook een erg mooie stamboom”

  • “Laatste Maine coon poesjes uit grote russische lijnen”

  • “Maine Coon XXL kater RUSSISCH lijn kampioen stamboom”

Marktplaats advertentie XXL kittens Russische lijnen

Geld

Je zou bijna denken dat je goud in handen hebt als je een Maine Coon uit Rusland kan kopen.

Als je zo een € 1.500,= à € 2.000,= (of meer) voor een liefhebber Maine Coon mag neerleggen moet je niet gek opkijken. Maar is dat wel terecht? Zijn deze Maine Coons echt zo bijzonder?

Wat je in je achterhoofd moet houden, is dat dit bedrag in Rusland iets meer waard is dan in Nederland. Voor de meesten in Nederland is dit bedrag al een maandloon, laat staan wat dit in Rusland waard is….. Niet voor niets zie je veel Russische fokkers actief op de Nederlandse markt en zijn ze gericht op export. Zo kunnen ze meer geld voor hun kittens krijgen dan in hun eigen land.


Authenticiteit

Doordat het voor veel van deze fokkers “hun brood” is, zie je dat de kans dat er gesjoemeld wordt sterk toeneemt. Op Facebook vind je veel groepen waarin gewaarschuwd wordt voor catteries die stambomen en testresultaten hebben vervalst. Neem er eens een kijkje en trek zelf je conclusies. Het aanbod op Marktplaats is vaak niet van Russische catteries zelf, maar van mensen die hun katten daar gekocht hebben. Soms wordt er niet eens een stamboom meegeleverd bij een kitten. Lees in dit artikel waarom een stamboom belangrijk is.


In PawPeds kun je de totale inteeltcoefficient bekijken (in dit geval 28,7%!)
In PawPeds kun je de totale inteeltcoefficient bekijken (in dit geval 28,7%!)
Inteelt

Om uiterlijke kenmerken goed vast te leggen in de volgende generatie, is de snelste route het verparen met familieleden die dezelfde kenmerken hebben.

Maar nog vaker wordt inteelt toegepast simpelweg om geld te besparen; door de kater zijn dochters en andere familieleden te laten dekken. Hierdoor zijn de ouders van een kitten in sommige gevallen zelfs zo verwant als een ouder aan een kind (25%)! Daar moet je toch niet aan denken?

Hier zie je een kater geboren in Rusland en geimporteerd naar Nederland die een totale inteelt coefficient heeft van 26,4%

....






Test historie

Ook is er vaak niets bekend over de testhistorie van de voorouders van deze “bijzondere” Maine Coon. Veelal is alleen een DNA en een Fiv/Felv test gedaan en worden de ouders niet op HCM getest via hart echo’s. Ook de testen op Heupdysplasie en Patella Luxatie worden bij deze ouderdieren nauwelijks tot niet gedaan.


Versmalling genenpool

Als je de stamboom bekijkt, zie je vaak catterynamen van grote catteries uit bijvoorbeeld Duitsland. Deze lijnen zijn al zo vaak en ver verspreid dat er veelal geen sprake meer is van een bijzondere of waardevolle lijn. Je hebt veelal een uitgekauwde lijn te pakken waarbij alleen wordt geselecteerd op de “looks”. Door makkelijke verkrijgbaarheid en de grote vraag naar deze Russische looks zie je dat Nederland en Europa overspoeld worden met Russische lijnen om aan deze vraag te voldoen. Dit heeft tot gevolg dat de genenpool enorm aan het versmallen en verzwakken is. De grote diversiteit aan lijnen die Nederland decennialang heeft opgebouwd, wordt in rap tempo vermengd met deze uitgekauwde lijnen. Voor liefhebbers lijkt dit bij de aanschaf van een huisdier minder relevant, maar deze fokprogramma’s hebben wel consequenties voor de gezondheid en de looks van het ras op de lange termijn.


Extreme uiterlijke kenmerken

Ook betekent dit dat het uiterlijk van de Maine Coon niet meer zal zijn wat het ooit geweest is. De Maine Coon wordt steeds extremer, groter en opvallender, waarbij de gevolgen voor de gezondheid zich laat raden. Je krijgt een kat die het resultaat is van sterke selectie op extreme uiterlijke kenmerken. Hoe groter de WOW-factor, hoe groter de kans op succesvolle verkoop voor hogere prijzen. De extreme kenmerken van deze Maine Coons passen veelal niet meer binnen de rasstandaard van de Maine Coon. Soms worden daar nog nieuwe eigenschappen aan toegevoegd die niet in het ras thuishoren, om zo extra op te vallen. Voorbeelden hiervan zijn dominant blauwe ogen (DBE) of de point aftekening. Het inkruisen van nieuwe eigenschappen in het ras om daarmee een nieuwe creatie te maken naar eigen "design" van de fokker, is iets waar een verantwoordelijke fokker zich niet mee zou inlaten. Bovendien is het een risicovol experiment omdat de gevolgen voor de gezondheid nog niet bekend zijn.


XXL

Maine Coons XXL bestaan niet. Dit is een marketing term die suggereert dat je kitten later tot een reusachtig beest uitgroeit. Dit is pure misleiding en iedereen die dit in zijn advertentie tekst gebruikt, kun je wellicht beter links laten liggen. De Maine Coon is van nature al een stuk groter dan een huis-tuin-en-keuken kat. Maar van 15+ kilo zware monsters is geen sprake, tenzij er sprake is van extreem overgewicht. Een gemiddelde Maine Coon weegt tussen de 4-7 kilo voor poezen en 5-9 kilo voor katers. Er zijn wel uitzonderingen, maar voor een fokker is het moeilijk te voorspellen hoe een kitten later uitgroeit. Je zou je ook moeten afvragen of het wenselijk is om specifiek op "groot, groter, grootst" te selecteren en te fokken. Genen kunnen zich niet zo snel aanpassen aan de nieuwe uiterlijke vorm, waardoor de kans op gewrichtsproblemen aanzienlijk groter wordt. Aangezien de katten daar bovendien niet of nauwelijks op getest worden, is het risico op gewrichtsproblemen extra hoog.


Verzorging en socialisatie

Wie gaat er een kijkje nemen bij de grote catteries in Rusland voordat er tot de aankoop wordt overgegaan? Hoe kun je constateren dat een kitten in goede omstandigheden is grootgebracht, met kwaliteit voer, met goede socialisatie en in een schone omgeving, zonder dit met eigen ogen te hebben gezien? Karakter is een stukje erfelijke aanleg in combi met de socialisatie. Een goede fokker stopt daar heel veel tijd en energie in. De eerste 13 weken is de cruciale periode om de basis te leggen en zo een fijne huisgenoot te krijgen. De Nederlandse fokkers die met kittens uit die lijnen op Marktplaats adverteren, laten die de kittens minimaal 13 weken bij de moederpoes? Heb je de moederpoes kunnen zien en de schone omgeving waarin ze op zijn gegroeid? Zijn de kittens sociaal of zitten ze onder de bank verstopt? Dit zijn algemene observaties die je mee kan nemen in je beslissing bij de aanschaf van een kitten. Voor uitgebreidere informatie, lees dit artikel over tips bij het zoeken van een kitten.


Conclusie

Kortom, marktplaats advertenties staan regelmatig vol met sprookjes die niet waargemaakt kunnen worden. Het ophemelen van Russische lijnen is wat ons betreft onterecht. Als koper loop je veel risico om een kat met gebreken of een korte levensduur te kopen, plus een Maine Coon die vaak niet eens voldoet aan de rasstandaard. Bovendien betaal je daar vaak nog veel te veel geld voor en wordt er niet altijd garantie gegeven. Een goed gefokt kitten uit goed geteste ouders met een gebalanceerd type wordt vaak tegen zeer redelijke prijzen en met goede garantie verkocht. Winst maken is geen achterliggende motivatie van een goede fokker, maar juist de kwaliteit en het behoud van de goede eigenschappen vanuit passie en gedrevenheid ter bescherming van het mooie ras. Een kitten kopen op Marktplaats (helemaal uit Russische lijnen) is wat ons betreft net een Russische roulette.


1.321 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page