top of page

Interview met Yannick De Laet - Cattery Of Coons Heaven






1) Hoe lang fok je al en hoe ben je begonnen?

Joy Van Carolina’s Kattenkribbe- onze eerste poes
Joy Van Carolina’s Kattenkribbe- onze eerste poes

Wij hadden onze eerste Maine Coon in 2014: een Black Smoke castraat. Daarna ging het kriebelen voor een tweede. Na heel wat avonden lezen en een heleboel vragen te stellen aan de cattery waar onze Maine Coon vandaan kwam hebben we besloten dat we misschien toch voor een poes zouden willen gaan waar mee gefokt mag worden. In België kan je niet zomaar beginnen met fokken en moet je eerst een heleboel zaken in orde maken. Dat hebben we dan ook gedaan. Een tijdje later kwam dan onze eerste poes: Joy.



2) Welk doel streef je na bij het fokken?


Voor ons staat gezondheid als grootste prioriteit. Daarnaast houden we bij het maken van combinaties ook de cijfers goed in de gaten. Zo proberen we zo vaak mogelijk volgens de outcross-principes van PawPeds te werken. Daarnaast proberen we ook wel het type in de gaten te houden en kleine foutjes te verbeteren.


3) Wat maakt een kat geschikt voor de fok? Waar let je op qua match bij een partner?


Amazing Hope Of Coons Heaven. Eerste  poesje geboren in onze Cattery
Amazing Hope Of Coons Heaven. Eerste poesje geboren in onze Cattery

Waar let je op qua match bij een partner? Voor mij is het belangrijk dat ze beide gezond zijn en uit geteste lijnen komen. Liefst getest in meerdere generaties. Daarnaast kijken we ook naar de bloedgroep van beide katten. Anders kan je wel eens voor verrassingen komen te staan die je liever niet hebt. Tenslotte moeten ze natuurlijk ook voldoen aan de rasstandaard. Dan gaan we in PawPeds testparingen maken om te zien of de katten ergens verwant zijn. Wanneer dit allemaal in orde is, houden we soms nog rekening met de kleur. Wanneer je een mooi zilveren poes hebt wil je daar bij voorkeur een zilveren partner tegenover zetten. Of wil je een kat die effen draagt wel eens verparen met een partner die ook effen draagt (of is).



4) Worden je fokdieren getest en zo ja, welke testen en waarom wel / niet?


Bij ons worden alle katten volledig getest als ze 1 jaar oud zijn. Ze krijgen dan een HCM-echo, een onderzoek van hun patella’s, een heupfoto en een testje voor FIV/FeLV. Van tevoren werd ook al een DNA-test gedaan (meestal een combi-test).


5) Show je en waarom wel / niet?


Epic Star Of Coons Heaven
Epic Star Of Coons Heaven

In de eerste jaren hebben we deelgenomen aan enkele onafhankelijke shows. Al snel merkten we dat dit niet helemaal ons ding was. Ik vind het een vreemd wereldje waarin elkaar niet gegund wordt. Wij werken met lage inteelt en wat sommigen “het oude type” noemen. Daar werd echt vaak op neergekeken. 1 keer durfde een keurmeester zelfs zeggen dat ik mijn boerderijkatten voortaan beter thuis kon laten. Daar heb ik toen wel even klacht tegen neergelegd en sindsdien mag die man bij enkele clubs niet meer keuren. Daarnaast gaven ook de katten aan dat ze dit niet prettig vonden. Voor ons was de keuze dus makkelijk gemaakt om niet meer te showen. Enkel de show van onze eigen club durven we wel eens mee doen als we op dat moment youngsters hebben.


6) Hoe oud is je oudste coon en hoe jong de jongste? Hoeveel generaties heb je in huis?

Hoeveel generaties heb je in huis? Onze oudste Coon is momenteel 6 jaar oud. De jongste is 5 maanden oud en toevallig de dochter van de oudste. We hebben meerdere generaties in huis maar niet meer allemaal volledig aaneensluitend omdat er katten herplaatst zijn. Een voorbeeld: Gwen —> Grace (herplaatst) —> Star —> Enya


7) Hoeveel katten heb je momenteel en leven die samen met andere huisdieren? Hoeveel daarvan zijn open en hoeveel kastraten?


Hoeveel daarvan zijn open en hoeveel kastraten? Op dit moment hebben we 14 katten. Laat ons beginnen met de belangrijkste (ja echt wel): onze huiskat Casper. Daarnaast zijn er 2 katers en hebben we 4 volwassen open poezen. Dan hebben we nog 3 Kastraten. De overige zijn Youngsters (jonger dan 1 jaar).


8) Hoe heb je je groep onderverdeeld in huis?


Sybo’s O Sole Mio
Sybo’s O Sole Mio

De katers hebben hun eigen katerverblijf in de tuin. Dat bestaat uit een binnengedeelte dat in te winter verwarmd wordt en in de zomer koel wordt gehouden door airco. Daarnaast hebben ze hun eigen kattenren waar ze 24/7 vrije toegang naar hebben. Verder staat er voor hen de hele dag een radio aan en is het katerverblijf (binnen en buiten) voorzien van camera’s zodat we hen altijd in de gaten kunnen houden. De poezen leven allemaal samen bij ons in huis. Ze hebben vrije toegang tot alle kamers met uitzondering van de badkamer, onze slaapkamer en de inkomhal. We hebben boven een kamer die we flexibel kunnen inzetten. Zo is deze standaard altijd open en voorzien van een kattenren op het platte dak. Indien nodig kan deze kamer ook worden gesloten en kan ze dienst doen voor quarantaine, bevallingen, kittens, dekkingen, …


9) Zijn er plaatsen in huis waar je katten niet mogen komen?


Zoals eerder gezegd mogen ze niet in de inkomhal, onze slaapkamer en de badkamer.


10) Hoe groeien de kittens bij jou op? Waar verblijven ze, wat geef je ze te eten en hoe socialiseer je ze?


Willow & Aurora
Willow & Aurora

Waar verblijven ze, wat geef je ze te eten en hoe socialiseer je ze? Bij ons groeien de kittens gewoon op in de keuken en woonkamer. Soms hebben we een nestje de eerste 4 weken apart, maar dat is enkel wanneer mama dat zo wil. Door de kittens dicht bij ons te hebben raken ze meteen gewend aan alle handelingen en geluiden van het dagelijkse leven. We merken dat dit een goede socialisatie is. Bij ons eten de kittens eerst een soort babymousse. Daarna gaan ze over op kittenbrokjes en natvoer. Ze krijgen bij ons ook rauw aangeboden. Op dat moment zijn ze net kleine tijgers die echt grommen naar elkaar om hun “prooi” te beschermen.


11) Wat is voor jou de definitie van de ideale kittenkoper?


Original Sini Of Coons Heaven
Original Sini Of Coons Heaven

Wij kiezen onze kandidaat-kittenkopers zorgvuldig uit. We verwachten minimaal dat ze zichzelf uitgebreid voorstellen. Indien wat ze dan neerschrijven ons bevalt worden ze uitgenodigd voor een persoonlijke kennismaking. Wij zijn vooral op zoek naar gezinnen die begrijpen wat het is om voor een kat te zorgen. Tijdens het gesprek zien we ook hoe ze reageren op onze katten en andersom. Indien al onze katten de mensen gaan mijden wordt het meestal niets. De mensen waarbij onze katten staan aan te schuiven om op schoot te mogen geven al meteen een betere indruk. Bij voorkeur hebben onze kittenkopers al een jonge kat of zijn ze bereid om 2 kittens gelijktijdig te nemen. Verder hechten wij er belang aan dat de katten niet vrij naar buiten toe kunnen. Daar willen we geen toegeving in doen. Een kattenren, goed afgeschermde kattentuin of een harnasje met leiband zijn wel opties.


12) Hoe zou je je groep katten willen omschrijven?

Onze groep is op het moment dat ik dit schrijf heel stabiel. De katten kunnen doorgaans goed met elkaar overweg. Er zijn enkelen die geen dikke vrienden zijn, maar die weten dan elkaar te mijden zonder conflicten te maken. We houden de dynamiek steeds goed in de gaten. Als het echt niet wil lukken en er katten ongelukkig worden proberen wij katten te herplaatsen.


13) Wat gebeurt er met de katten die met pensioen gaan of door andere omstandigheden niet meer inzetbaar zijn voor de fok?



Gwen Van De Kerselaar
Gwen Van De Kerselaar

In de basis zijn ze onze huisdieren. We proberen dan ook ze als huisdier bij ons te houden. Zoals ik al eerder zei is het daarbij wel belangrijk om de dynamiek in de gaten te houden. Daarnaast kijk ik ook steeds wat de noden zijn van elk individu. Sommige katten zijn bv echt niet gelukkig in een grote groep. Andere zijn super dominant of juist heel onderdanig en laten zich steeds aan de kant duwen door anderen. Voor zulke katten proberen we meestal op zoek te gaan naar het juiste gezin. Zo hebben we al heel wat succesverhalen. Daarnaast wil ik nog een keer duidelijk maken dat je als fokker écht niet elke kat zelf kan bijhouden. Dat is gewoon niet verantwoord naar de katten toe, hoe graag je dit zelf ook wil. Je moet proberen je groep zo klein mogelijk te houden in functie van infectiedruk en in het belang van de katten. Ze willen ook graag allemaal hun wel verdiende portie aandacht wanneer je na een werkdag weer thuis komt.


14) Het leven van een fokker gaat echt niet altijd over rozen. Wat zijn de dingen waar je het voor doet? Wat is het dat opweegt tegen de moeilijke momenten?


Wat is het dat opweegt tegen de moeilijke momenten? Voor ons is het gewoon wat je er voor terug krijgt. Kittens geboren zien worden, soms letterlijk in je handen. Ze zien opgroeien tot kleine katjes. Het geluk dat je ziet bij de gezinnen telkens ze op visite komen. De liefde en knuffels die we dagelijks krijgen van onze katten. Ja voor ons is dat voldoende om de mindere dagen er bij te nemen.


15) Wat is nog een grote wens voor je cattery?


Dat we nog lang kunnen doen wat we graag doen. Daarnaast zouden we ooit graag eens een kater uit Amerika willen hebben, maar daar is geen haast bij.


16) Aan welke cattery (uit de cattery lijst) geef jij het stokje door?


Cattery Carolina's Kattenkribbe

120 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page