top of page
Annelies van Lammeren

Interview met Annelies van Lammeren - Cattery Stella Del Mattino




1) Hoe lang fok je al en hoe ben je begonnen?


American Beauty`s Heatcliff
American Beauty`s Heatcliff

Ik ben begonnen met mijn cattery in 2012.

Onze eerste katten kregen wij in 1987. Dit waren 2 oudere Perzen, welke wij over hadden genomen van overleden mensen. Later hebben wij er een Abessijn bij gekocht. Helaas hebben we de Perzen maar 2.5 jaar gehad. Toen de Abessijn alleen kwam zijn we op zoek gegaan naar een maatje voor hem. En dat werd in 1991 onze eerst Maine Coon Heatcliff, een red tabby katertje.

Niet iedereen kende toen dit ras. Er waren ook nog maar weinig fokkers in Nederland. Heatciff is 12 jaar geworden. In de jaren die volgde hebben we geen katten meer gehad.


American Beauty`s Heatcliff
American Beauty`s Heatcliff

Toen mijn kinderen groter werden vroeg mijn dochter om een kat. Dit is na een zoektocht een Siberische kat geworden. Natuurlijk wilde daarna mijn andere dochter er ook 1 en dat werd een Neva Masquerade. Ook dit ras is nu nog te vinden bij ons in de Cattery. We hopen binnenkort (2022) ons eerste nestje van Stacy te krijgen.

Nu mijn dochters een maatje hadden wilde mijn oudste zoon er toch ook 1. Ik vond toen een mooie stoere donkere Maine Coon kater wel wat voor hem. Want ja, een Maine Coon bleef toch diep van binnen nog steeds trekken. Gelukkig vond hij dit ras ook geweldig en toen werd Amadoro een black smoke kater aangeschaft.


Aislinn’s Amadoro
Aislinn’s Amadoro

Het Maine Coon virus sloeg ons om de oren. Mijn zoon wilde er nog 1 bij. Samen gingen we kijken en ik werd verliefd op een mooi meisje.

Ik was namelijk al een tijdje aan het kijken of ik 1 poesje kon kopen waar ik een nestje mee mocht fokken. Na een lange zoektocht en na vele afwijzingen kwam ik bij een fokker welke mij wilde begeleiden, dit vond ik erg belangrijk. Zo is eind 2011 ons eerste Coon poesje Malu bij ons komen wonen. Dit was het begin van Cattery Stella Del Mattino. Ongeveer 1 jaar later kregen we Lola. Malu werd niet vaak krols en Lola had ook wat moeite om zwanger te worden. Uiteindelijk kregen we in 2014 van beiden een nestje.

Ondanks dat het niet allemaal zo lekker liep, was het wel iets waar ik mee verder wilde gaan en me meer in wilde verdiepen. Dit heb ik samen met mijn oudste zoon gedaan. We zijn verder gaan zoeken wat we wilde aanschaffen, en ook gaan kijken naar ons fokdoel.

In het begin als leek weet je niet zo goed waar je op moet letten. Ik heb best wel fouten gemaakt, maar van fouten maken leer je.

Door de jaren heen hebben we contacten in binnen en buitenland gemaakt. En ook van al die mensen die je leert kennen doe je ervaringen op, welke je kan gebruiken.

In de jaren heen heb ik vele cursussen gevolgd zoals pawpeds G1 en G2, maar ook fokkerij kat van Prins en het honden en kattenbesluit behaald. Vele workshops heb ik ook gevolgd zoals genetica, show klaar maken van je kat, meer huishouden katten en nog wel een paar. Ik vind het belangrijk om kennis op te doen. Niet alleen maar over katten maar ook van wetgeving.


2) Welk doel streef je na bij het fokken?


Mijn belangrijkste doel is een zo gezond mogelijke Maine Coon te fokken met daarbij ook een heel fijn karakter.

Al mijn katten worden uitgebreid getest. Verder vind ik ook het inteelt percentage en de klonen belangrijk. Ik fok onder de 10% en liefst zo laag mogelijk.

Persoonlijk vind ik het oude type Maine Coon, zoals Heatcliff het mooiste.


3) Wat maakt een kat geschikt voor de fok? Waar let je op qua match bij een partner?


Ik gebruik altijd mijn eigen katers. Als ik een kater aanschaf bekijk ik zijn stamboom en wat deze doet met mijn poezen. Ook lettend op inteelt en klonen. Wat zijn de karakters van de ouders en de uiterlijk kenmerken. Kijkende ook wat ik nodig heb om te verbeteren.


4) Worden je fokdieren getest en zo ja, welke testen en waarom wel / niet?


Mijn katten worden volledig getest. Bloedonderzoek op FIV-FeLV en DNA (HCM1, PKDef, SMA), echo op HCM en PKD. HCM wordt bij de katers elk jaar en bij de poezen om de 2 jaar herhaald. Verder test ik nog op PL. Sinds 2021 ben ik begonnen met het testen op HD.


5) Show je en waarom wel / niet?


Voor corona heb ik veel geshowd. Ik ging niet om op het podium te komen, wel voor mijn punten. Ik vond het belangrijk dat de mensen het oudere type ook te zien kregen. Op dit moment zie je veel types die daar ver vanaf staan en dat vind ik erg jammer. Verder maak je veel contacten met andere fokkers. En dat hoeft niet alleen van de Maine Coon te zijn, maar ook van de andere rassen. Ook is het altijd leuk om de winkeltjes langs te gaan om te kijken wat voor leuke dingen ze weer bij zich hebben. Het was voor mij een gezellig dagje weg.

Maar na corona ben ik nog niet geweest en weet ook niet of ik dit weer ga oppakken.

Wat ik wel belangrijk vind als je gaat showen is dat je katten het leuk vinden.


6) Hoe oud is je oudste Coon en hoe jong de jongste? Hoeveel generaties heb je in huis?

Stella Del Mattino`s Odabella PP (F4)
Stella Del Mattino`s Odabella PP (F4)

Mijn oudste Maine Coon is dus Amadoro, en is 12 ½ jaar oud.

Mijn jongste is bijna 7 maanden en dat is Bella, een black tortie smoke dame.

Ik heb een lijn met 4 generaties. Bijna een 5e generatie gehad maar helaas was het poesje niet geschikt. Hopelijk zal er in de toekomst wel een 5e generatie komen.


7) Hoeveel katten heb je momenteel en leven die samen met andere huisdieren? Hoeveel daarvan zijn open en hoeveel kastraten?


Igor van Goghland
Igor van Goghland

Inka vom Weiner Drachen
Inka vom Weiner Drachen

Op dit moment hebben we 17 Maine Coons hier lopen.

Daar zitten 2 gesteriliseerde poezen en 1 kater bij.

We hebben 3 open katers en 11 open poezen.

En we hebben 1 open Neva Masquerade

Ook hebben we 2 Duitse Herders. Een reu van 3 jaar Igor en een teefje Inka van 1 ½ jaar.


8) Hoe heb je je groep onderverdeeld in huis?


Ik heb mijn groep op dit moment onderverdeeld in 3 groepen. 2 kater groepen en 1 groep voor mijn poezen. Ik had een hele stabiele katergroep. Maar door corona en het niet aan de pil kunnen komen werden vele poezen krols, waar mijn katergroep op reageerde. Hierdoor heb ik ze uit elkaar gehaald. Ben nu wel aan het werk om weer 1 katergroep te krijgen. Binnenkort wordt mijn crème kater Patron gesloten en gaat naar mijn zoon, van wie Patron ook is.

De katers zitten niet bij de poezen. Dit omdat ik best aardig wat moederpoezen heb die het niet leuk vinden wanneer er kittens zijn, er katers rond lopen. Ze worden dan behoorlijk hardhandig de kamer uitgebonjourd. Verder heb ik een kater gehad die niet van kittens houdt. Om geen stress bij beiden te geven heb ik deze uit elkaar gehaald. Beiden hebben een binnen ruimte en een buitenren.


9) Zijn er plaatsen in huis waar je katten niet mogen komen?


Bijna het gehele huis is beschikbaar voor de katten. Alleen mijn jongste dochter heeft haar slaapkamerdeur voor ze dicht. In de werkplek van mijn man mogen ze alleen komen als hij daar aan het werk is. Verder vind ik het gezellig dat ze overal kunnen komen. Ze slapen ook heerlijk aan mijn voeten op bed.

Wanneer de katers 's nachts binnen zijn mogen de poezen niet in die ruimte komen.


10) Hoe groeien de kittens bij jou op? Waar verblijven ze, wat geef je ze te eten en hoe socialiseer je ze?


Ik heb het voordeel dat ik altijd thuis ben. Dit is fijn voor de socialisatie. Je kan ze veel pakken, knuffelen en noem maar op.


Moederpoes mag van mij zelf bepalen waar ze willen bevallen. Is dat boven op mijn slaapkamer is dat prima maar het gebeurt ook dat ze bevallen in de woonkamer.

Stella Del Mattino`s Skyline (F4)
Stella Del Mattino`s Skyline (F4)

Zowel boven als beneden staat er dan een werpkist. Bevallen ze boven en is het een groot nestje, dan haal ik ze met een week naar beneden. Ze worden dan in een grote werpkist gelegd waar ze toch wat meer ruimte hebben. Kleine nestjes laat ik wel tot een week of 3 boven. De deur van de slaapkamer staat wel altijd open zodat moeder vrij is om overal naar toe te gaan.

Beneden blijven ze ook tot ongeveer 3 weken in de werpkist, afhankelijk van de grootte van de kittens. Daarna gaan ze in een ren. Hoe groot ik die maak is afhankelijk van hoe groot het nestje is. Vanaf ongeveer 4 a 5 weken lopen ze overdag los en 's nachts slapen ze nog in de ren. Als ze proberen om uit de ren te klimmen en ik zie ze 's ochtends door de kamer lopen, gaat de ren eruit. Ze lopen dan alleen beneden en als ze door het luikje kunnen mogen ze ook naar boven of naar buiten naar de buitenren.

De kittens groeien dus op met alle andere katten. Maar ook met onze 2 Duitse herders Igor en Inka. De Herders zijn nooit alleen met onze katten en kittens. Igor en Inka zitten veel buiten, maar ze maken wel kennis met elkaar door de ramen of via de buitenren. Met slecht weer, en `s avond als het niet te warm is, liggen mijn honden binnen. Ze zijn totaal niet bang voor elkaar. De honden worden vaak begroet door de katten d.m.v kopjes die geven worden. Sommige zoeken vooral Igor op, zoals te zien is op de foto. Om lekker bij hem te liggen en te kroelen. Soms krijgt hij er ook een wasbeurt bij en worden zelfs zijn oren gepoetst! 's nachts slaapt Inka binnen in de bench en Igor buiten in de ren.

We sporten ook veel met de honden en met Inka doe ik ook nog detectie werk.

Eten:

Met 3 weken staat er in de ren een bakje met baby brokjes. Ook begin ik met 3 a 4 weken met baby mouse of paté. Als dit goed gaat wordt er vers vlees en blikvoer van verschillende merken aangeboden. De baby brokjes worden vervangen door kittenbrokken van hoogwaardige kwaliteit.


11) Wat is voor jou de definitie van de ideale kittenkoper?


Ik vind het fijn wanneer mensen zich voorstellen en ook de reden geven waarom ze een Coon willen. Prettig is ook wanneer ze zich al iets hebben verdiept in het ras.

Je merkt aan deze mensen de liefde voor het ras. Ze komen geregeld op bezoek. Natuurlijk zijn er omstandigheden dat ze niet vaak langs kunnen komen. Daar heb ik begrip voor als ze dit maar aangeven. We hebben contact met elkaar via whatsapp waar ik ook geregeld foto's en de ontwikkeling van de kittens plaats. Mijn ideale kittenkoper houdt mij ook op de hoogte van de ontwikkeling wanneer het kitten is verhuisd en stuurt mij op zijn tijd een leuke foto. Op facebook heb ik een besloten groep waar al mijn kittenkopers in mogen, hierop worden vaak leuke foto's en verhalen geplaatst.


12) Hoe zou je je groep katten willen omschrijven?


Allegiancelove X-Star PP (F5)
Allegiancelove X-Star PP (F5)

Ik omschrijf mijn groep als een stabiele groep. Ze kunnen rustig zijn, maar ook even lekker de boel op stelten zetten. Af en toe is er wel eens onenigheid, maar ook dit gaat weer snel over.

De groep bestaat uit verschillende leeftijden.

X-Star is wel een beetje de leider van de groep. Wanneer het niet gaat zoals zij dat wil, dan laat ze dit wel weten. De gehele groep heeft respect voor haar.







13) Wat gebeurt er met de katten die met pensioen gaan of door andere omstandigheden niet meer inzetbaar zijn voor de fok?


Als het kan blijven ze. Zoals bijvoorbeeld X-Star, maar ook mijn eerste fokje Hope woont hier nog. Enkele zijn er herplaatst wanneer dit beter was voor de kat of de groep. Wanneer er een kat herplaatst moet worden dan probeer ik deze bij mijn eigen kinderen of vrienden te plaatsen of bij mensen welke al een kitten van mij hebben.

Worden ze herplaatst dan is dit niet makkelijk voor mij, maar het belang van de kat staat voorop.


14) Het leven van een fokker gaat echt niet altijd over rozen. Wat zijn de dingen waar je het voor doet? Wat is het dat opweegt tegen de moeilijke momenten?


Inderdaad het leven als fokker gaat niet altijd over rozen en stoppen is vaak door mijn hoofd heen geschoten. Maar wanneer je mensen een mooi kitten kan geven, en de blije gezichten ziet, dan weet je weer waar je het o.a voor doet.

Zelf geniet ik intens van de weken dat ik de kittens bij mij mag hebben. Ook mijn fokdoel van een zo gezond mogelijke Maine coon te fokken met lage inteelt en klonen stimuleert mij om door te gaan.


15) Wat is nog een grote wens voor je cattery?


Wat ik graag zou willen is nieuwe foundation/ outcross katers aan mijn cattery toe te voegen. Mijn wens/doel is om nog lager te kunnen fokken op inteelt en klonen. Ik hoop nog vele gezonde Coontjes te mogen fokken. Een andere wens is dat er nog een keertje een wit poesje of katertje komt. Ik heb een hele mooie poes gehad Hermosa, maar helaas heeft deze maar 1 nestje mogen krijgen.

Hermosa Dzikość Serca
Hermosa Dzikość Serca

16) Aan welke cattery (uit de cattery lijst) geef jij het stokje door?


Ik geeft het stokje door aan Cattery de Reiger.

282 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page