top of page

Interview met Linda Markx - Cattery Manjushricoon




1) Hoe lang fok je al en hoe ben je begonnen?


Nadat mijn laatst htk kat was overleden leek het mij leuk om een raskat te nemen en na 1,5 jaar kwam ik elke keer op de Maine Coon uit.

Ik fok nu alweer 13 jaar.

Goed ben ik niet begonnen, wij hebben eerst een liefhebbers kitten gekocht en later leek het ons leuk een keer een nestje te nemen. Niet nagedacht over inteelt en de juiste testen.

Na een hoop gezondheidsproblemen wilde ik ermee stoppen, dit is niet wat ik wilde. Na een lange zoektocht kwam ik erachter dat er ook lage inteelt Maine coons bestonden en welke testen zij moesten krijgen om het ras gezond te houden. Ik heb een outcross cattery benaderd en daar heb ik mijn eerste outcross poesje gekocht. Zo ook begeleid door een mentor.



2) Welk doel streef je na bij het fokken?


Ik wil de inteelt en clonen zo laag mogelijk houden, ik wil onder de 7% blijven en de juiste gezondheid testen via het gezondheid programma van PawPeds. Dit geldt ook voor nieuwe aankopen of een buitendekking. Na alle gezondheid problemen is dit voor mij het belangrijkste.


3) Wat maakt een kat geschikt voor de fok? Waar let je op qua match bij een partner?

Dionieks Red Flame
Dionieks Red Flame

Een fokkat moet gezond zijn, de juiste testen goed doorstaan en een prettig karakter hebben.

Qua match zoek ik dat via PawPeds of deze geschikt is en kan dan gelijk zien of de juiste testen zijn gedaan, voor de overige testen die niet in Pawpeds staan vraag ik aan de fokker als ik contact maak.

Het uiterlijk vind ik het minst belangrijk, als de kin minder sterk is vind ik dat geen probleem, wel ben ik gevoelig voor kleurtjes maar dat komt tegenwoordig op de laatste plaats.




4) Worden je fokdieren getest en zo ja, welke testen en waarom wel / niet?


Al mijn fokdieren worden getest, ik test hun op DNA sma, pkdef, pkd, hcm en bloedgroep. HCM-PKD echo, PL, FIV/FELV, navelbreuk en HD. Als de ouders of grootouders N/N zijn op bepaalde DNA testen dan test ik mijn fokkatten hier niet op.


5) Show je en waarom wel / niet?


Vroeger heb ik geshowd, mijn laatste show is jaren geleden, de meeste katten vinden het niet leuk. Het is een lange dag en de katten zitten de hele dag in een kleine kooi. Nadat ik met een zwarte poes op show was en de keurmeester merkte op dat ze wat bruin had in haar vacht van het zonlicht werd mij verteld dat ik haar de volgende keer moest verven of uit de zon moest houden. Dit was de laatste keer dat ik op show ben geweest.


6) Hoe oud is je oudste Coon en hoe jong de jongste? Hoeveel generaties heb je in huis?


Mijn oudste coon is 3.5 jaar. Ik heb 2 generaties in huis waarvan de jongste 9.5 maanden oud is.

Lotte Manjushricoon
Lotte Manjushricoon


7) Hoeveel katten heb je momenteel en leven die samen met andere huisdieren? Hoeveel daarvan zijn open en hoeveel kastraten?


Op het moment heb ik 6 katten, de zesde hebben wij onlangs opgehaald en hij doet het goed in de groep. Mijn katten leven allemaal met elkaar samen en zijn allemaal open.

Mijn kater zit op het moment op een staafje.

Pablo des Fluffy coons
Pablo des Fluffy coons

8) Hoe heb je je groep onderverdeeld in huis?


Mijn katten leven allemaal met en bij elkaar. Zij gaan goed met elkaar om en soms hebben ze een lichte strubbeling met elkaar, meestal is dat binnen 2 minuten over.


9) Zijn er plaatsen in huis waar je katten niet mogen komen?


Mijn katten hebben de beschikking over het hele huis (3 verdiepingen), de slaapkamer is de laatste tijd wel dicht omdat 1 poes elke 2 weken krols was en wij daardoor niet meer konden slapen. De slaapkamer dient ook als bevalling kamer en als moederpoes poes bevallen is blijft de kittenkooi daar 3 weken staan met de deur open zodat de moederpoes in en uit kan.


10) Hoe groeien de kittens bij jou op? Waar verblijven ze, wat geef je ze te eten en hoe socialiseer je ze?


Mijn kittens gaan na 3 weken op onze slaapkamer te hebben gestaan naar de huiskamer, zij kunnen dan wennen aan alle normale huiselijke geluiden. Na ongeveer 5 weken breken zij uit en kunnen dan op onderzoek uit. Op deze manier worden zij zeer sociaal en komen graag bij ons zitten.

Ik geef mijn katten rauw vlees met wat graanvrij blikvoer erdoorheen, 1x per week een eendagskuiken (die alleen Pablo mijn kater eet). Kipfilet, sardines en kippennekken.


11) Wat is voor jou de definitie van de ideale kittenkoper?

 Lotte Manjushricoon
Lotte Manjushricoon

Mijn ideale kittenkoper is iemand die niet meteen naar de prijs vraagt maar zich voorstelt en zich in het ras heeft verdiept. Het is ook fijn als zij een paar keer langs komen zodat ik kan zien of zij een match hebben met de katten. Ik vind het heel prettig om op de hoogte te worden gehouden en zo nu en dan een foto te krijgen toegestuurd. Ik maak elke 2 weken foto’s, die stuur ik via mail door naar de kittenkopers, zet ze op mijn website en op facebook.



12) Hoe zou je je groep katten willen omschrijven?

Mijn groep is rustig en sociaal, hebben weinig onenigheid met elkaar. Soms een leuke renbui vanuit de tuin de huiskamer in en weer andersom.


13) Wat gebeurt er met de katten die met pensioen gaan of door andere omstandigheden niet meer inzetbaar zijn voor de fok?


 Hope Manjushricoon
Hope Manjushricoon

Het ligt eraan of de kat wel of niet goed in de groep ligt. Ik wil ook niet teveel katten, mijn max is 8. Mijn grote leidster is net niet 8 geworden, ik had haar heel graag bij ons willen houden om hier haar oude dag te kunnen slijten.

Als ik katten moet herplaatsen zoek ik een gouden mandje voor ze, zij zijn uiteraard dan gecastreerd.




14) Het leven van een fokker gaat echt niet altijd over rozen. Wat zijn de dingen waar je het voor doet? Wat is het dat opweegt tegen de moeilijke momenten?


Soms zit het tegen en dit hoort bij het leven. Als ik 's avonds op de bank zit en er komt een kat/kitten heerlijk tegen mij aanliggen en ik zie de kittens rennen met een gekke sprongen, dan denk is; tja hier doe ik het voor.


15) Wat is nog een grote wens voor je cattery?


Dat ik een eigen fokje kan gaan houden van mijn mooie Pablo.

Zijn staafje werkt al erg lang en hoop dat deze eens gaat uitwerken.


97 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page