top of page
Esther van de Vrede

Interview met Esther van de Vrede - Cattery Jaloe




1) Hoe lang fok je al en hoe ben je begonnen?

Lotus (amalia iladres de bandes)
Lotus (amalia iladres de bandes)

Ik ben hartstikke fout begonnen met fokken. In 2010 kwam Lotus, onze eerste Maine Coon (met stamboom) in ons leven. Net als heel veel beginners leek het ons leuk om een keer een nestje kittens te krijgen. Ik had geen idee hoe alles in zijn werk ging met testen en stambomen, dus gewoon op goed geluk een kater gezocht en gevonden, poes laten dekken en een aantal weken later was ons eerste nestje een feit.

We hebben 13 weken volop genoten van onze pluizebollen en deze ervaring smaakte naar meer. Dus hier en daar mijn licht opgestoken en een catterynaam aangevraagd bij de NRKV, want ik wilde wel gaan fokken zoals het hoort en niet zomaar wat aan bijven rommelen. Na vallen en opstaan, 2 cursussen van PawPeds, heel veel lezen op het internet en gesprekken met diverse fokkers wist ik hoe ik het wilde en vooral wat ik absoluut niet wilde.

Uiteindelijk heb ik mijn draai gevonden in Maine Coons met niet al te hoge inteelt uit volledig geteste ouders.


2) Welk doel streef je na bij het fokken?


Omdat we zelf onze portie ellende hebben meegemaakt wat betreft gezondheid van onze coons streven we er naar om zo gezond mogelijke kittens op de wereld te zetten. Dit proberen we te bereiken door onze poezen volledig te testen. Hetzelfde pakketje testen verwachten we uiteraard ook van de kater die onze poes dekt. Daarnaast kijken we ook of de kater de minpuntjes van de poes kan aanvullen en vinden we het belangrijk dat de kittens een open en stabiel karakter hebben.


3) Wat maakt een kat geschikt voor de fok? Waar let je op qua match bij een partner?


Een kat is in mijn ogen pas geschikt voor de fok als alle testen in orde zijn. Maar met alleen testen ben je er nog niet. Karakter wordt ook (deels) doorgegeven, dus een bange kat is naar mijn mening niet geschikt voor de fok. Het uiterlijk is uiteraard ook niet onbelangrijk, maar als bovenstaande 2 punten goed zijn dan is een iets minder mooi uiterlijk voor mij geen reden om desbetreffende kat uit te sluiten voor de fok. De partner moet uiteraard ook in orde zijn met alle testen en ik probeer de mindere eigenschappen van de één op te heffen met de betere eigenschappen van de ander. Ook kijk ik of de stambomen matchen.


4) Worden je fokdieren getest en zo ja, welke testen en waarom wel / niet?


Onze fokdieren worden via DNA getest op bloedgroep, HCM1, PK-def en SMA. Ook krijgen ze sowieso voor het eerste nest een HCM / PKD echo. De HCM echo wordt daarna regelmatig herhaald. HD en PL en de snap test. En waarom? Ik moet er niet aan denken dat ik kittens op de wereld zou zetten met bv hele slechte heupen, puur omdat de ouders niet getest waren en ik dus misschien wel ouders met allebei graad 3 gekruist zou hebben. Nu zijn vrije ouders helaas geen garantie dat de kittens ook vrij zijn, maar door te testen weet je waar je mee fokt en kun je op die manier proberen om het risico op fouten bij de kittens te verkleinen.


5) Show je en waarom wel / niet?


Double fun Dowan Jaloe
Double fun Dowan Jaloe

Jaren terug heb ik een paar keer mee gedaan met een show, maar ik heb er eigenlijk niks mee. Het is een hele lange dag, je kat zit bijna de hele tijd in een kooitje en als hij dan eindelijk gekeurd wordt kom je er achter dat de keurmeester op een heel ander type Maine Coon valt dan degene die jij meegenomen hebt. En dat vind ik prima. Ik hoef niet zo nodig de mooiste Maine Coon van die dag te hebben. Wat ik al eerder aangaf: gezondheid is voor mij vele malen belangrijker en vaak zijn de kittens die het minst geschikt zijn voor show juist degenen waar de kittenkopers op vallen. Bijvoorbeeld die ene met dat leuke witte vlekje op de borst in de verder volledig zwarte vacht.


6) Hoe oud is je oudste Coon en hoe jong de jongste? Hoeveel generaties heb je in huis?

Cica (Calypso Cica van Ashamta) en Gigi
Cica (Calypso Cica van Ashamta) en Gigi

Onze oudste coon Lotus is in maart 12 jaar geworden en onze jongste telg Gigi is net een half jaar. We hebben 2 generaties in huis; mama Cica en haar dochter Gigi. Als alles anders was gelopen dan hadden we waarschijnlijk meer generaties in huis gehad, maar door verschillende tegenslagen is het er nog niet eerder van gekomen dat er poesjes die hier geboren zijn konden blijven voor de fok.


7) Hoeveel katten heb je momenteel en leven die samen met andere huisdieren? Hoeveel daarvan zijn open en hoeveel kastraten?


Nova en Cee-Jaye (Candy Free)
Nova en Cee-Jaye (Candy Free)

Momenteel hebben we 5 volwassen Maine Coons en 1 kitten. Onze 3 oudste katten, Lotus, Buck en Livia zijn kastraat, Cica staat momenteel op een staafje suprelorin, Cee-Jaye is open en Gigi is nog een kitten dus die is uiteraard ook nog open. Onze katten leven samen met onze Leonberger Nova. Dit gaat prima, al hou ik Nova wel apart van de kittens als er geen toezicht is, want door het verschil in grootte zit een ongeluk in een klein hoekje.


8) Hoe heb je je groep onderverdeeld in huis?


Onze katten hebben het hele huis en de ren tot hun beschikking, Nova loopt geen trappen, dus die komt niet boven, maar die kan beneden ook overal komen waar ze wil.


9) Zijn er plaatsen in huis waar je katten niet mogen komen?


Normaal gesproken is de deur van onze slaapkamer dicht, maar als we een zwangere moederpoes hebben dan slaapt ze tegen de tijd dat ze moet bevallen bij ons op de slaapkamer. De kittens worden daar ook geboren, dus als er kittens zijn is dat de kraamkamer.


10) Hoe groeien de kittens bij jou op? Waar verblijven ze, wat geef je ze te eten en hoe socialiseer je ze?


De kittens worden in onze slaapkamer geboren. Daar blijven ze tot moeder het ok vindt dat ze naar beneden komen. Dit is meestal vrij snel, met een week of 2. Beneden zitten ze in een afgeschermde ruimte in de woonkamer zodat ze alle huiselijke geluiden meekrijgen. Als ze goed kunnen lopen mogen ze regelmatig los door de kamer banjeren als er toezicht is. Zonder toezicht zitten ze veilig in de ren in de woonkamer. Als de ren te klein wordt gaan ze 's nachts samen met mama in een aparte kamer en overdag houden we (als er geen toezicht is) de kittens en onze hond gescheiden, maar verder loopt alles gewoon door elkaar. Met een week of 3 - 4 bied ik de kittens babymousse pate aan waar ze meestal gelijk aan beginnen. Ook zet ik babybrokjes neer en vaak zie je dat ze daar binnen de kortste tijd vanzelf een keer aan beginnen te knabbelen. Later wordt de babymousse verwisseld door blikvoer en zakjes natvoer van diverse merken zodat ze verschillende smaakjes leren kennen. Als het nieuwe personeel aangeeft later vers vlees te willen gaan voeren dan krijgen ze dat in de kittentijd ook aangeboden, maar onze eigen katten voer ik geen vers. Puur omdat ik het zelf niet handig vind met het ontdooien enzo. Er komt regelmatig bezoek om met de kittens te knuffelen en zo proberen we er sociale katten van te maken waar het nieuwe personeel later veel plezier van gaat hebben.

11) Wat is voor jou de definitie van de ideale kittenkoper?

Go with the flow Marley Jaloe, Go your own way Dexter Jaloe, Go girl! Gigi Jaloe
Go with the flow Marley Jaloe, Go your own way Dexter Jaloe, Go girl! Gigi Jaloe

De ideale kittenkoper voor mij is iemand die zich van te voren ingelezen heeft in de Maine Coon en heel bewust voor het ras kiest. Iemand die super enthousiast is en je bestookt met vragen. Iemand die er alles aan doet om zijn nieuwe huisgenootje het allerbeste leven te geven wat je je als kat maar kan wensen.

Ook vind ik het prettig als mensen je de eerste keer benaderen dat ze dan wat vertellen over zichzelf en over wat ze hun toekomstige huisgenootje te bieden hebben. En zeker niet onbelangrijk: ik moet een klik hebben met die mensen en als ze komen kennismaken moeten ook mijn dieren (en zeker moederpoes en kittens) goed reageren op hun.

Voelt het op de één of andere manier toch niet helemaal lekker dan is het heel jammer, maar ik luister te allen tijde naar mijn onderbuikgevoel. Tot op de dag van vandaag heeft me dat gelukkig nog nooit in de steek gelaten en al onze kittens zitten bij super personeel waar we tot op heden nog steeds contact mee hebben. Met de één uiteraard wat meer dan met de ander, maar daar ontkom je toch niet aan.


12) Hoe zou je je groep katten willen omschrijven?

Onze groep is stabiel. We hebben verschillende leeftijden, van oud tot jong, kastraat en open en dit zorgt voor balans in de groep. Natuurlijk zijn er soms onderling wel eens strubbelingen, maar dit duurt nooit lang en nadat de rangen en standen weer even duidelijk gemaakt zijn gaat ieder weer zijn eigen weg.


13) Wat gebeurt er met de katten die met pensioen gaan of door andere omstandigheden niet meer inzetbaar zijn voor de fok?


Iedere kat die hier in huis komt blijft hier tot zijn of haar dood. In eerste instantie zijn de katten onze huisdieren; ze zijn hier gekomen omdat we voor die kat gekozen hebben en als ze dan geschikt zijn voor de fok dan is dat meegenomen. Als blijkt dat een kat toch niet geschikt is voor de fok, dan wordt die gecastreerd en blijft lekker hier wonen. Mocht het om de één of andere reden echt niet gaan met een bepaalde kat hier in de groep dan zullen we voor die kat op zoek moeten naar een thuis waar ze zich wel fijn voelt, maar gelukkig hebben we dat tot op heden nog niet meegemaakt.


14) Het leven van een fokker gaat echt niet altijd over rozen. Wat zijn de dingen waar je het voor doet? Wat is het dat opweegt tegen de moeilijke momenten?


Het leven van een fokker gaat zeker niet over rozen. Ook wij hebben onze portie tegenslag gehad. Maar hoe zwaar het soms ook kan zijn en hoeveel bezoekjes je soms ook een een dierenarts moet afleggen, dit weegt niet op tegen het nestje kittens dat gezond en gelukkig opgroeit en waar je 3 maanden met volle teugen van mag genieten. En wat te denken van die blije kittenkopers die vol aanbidding met hun toekomstig kitten komen knuffelen en daarna intens gelukkig hun kitten in hun armen sluiten als je ze na 13 weken gaat brengen?


15) Wat is nog een grote wens voor je cattery?

Ik vind de poly helemaal geweldig en we hebben er dan ook één gehad. Onze duimenpoes Kono. Kono is moeder geworden van 1 nestje kittens en het enige poly poesje wat daar bij zat bleek een navelbreukje te hebben. Die heb ik met pijn in mijn buik laten verhuizen en nog steeds als ik foto's van haar zie denk ik: als zij toch had kunnen blijven...

Namadre's Kono P.
Namadre's Kono P.

Een tweede nestje met onze Kono bleek niet verantwoord, want na haar eerste nestje ging ik HD testen en bleken haar heupen echt niet ok. Achteraf dus beter dat dat kitten toen verhuisd is, want zulke heupen, daar wil je niet mee door fokken. Maar ooit hoop ik weer een duimenpoes (mittenpaw) te fokken. En als ik het dan helemaal voor het zeggen heb dan graag in de kleur black of blue tortie met wit.




16) Aan welke cattery (uit de cattery lijst) geef jij het stokje door?


Aan Annelies van Lammeren.

114 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page