top of page
Wietske Janssen

Interview met Wietske Janssen - Cattery Lowima




1) Hoe lang fok je al en hoe ben je begonnen?


Ik heb in 2010 mij als fokker ingeschreven bij rasvereniging Felikat en in 2013 mijn eerste nestje met stamboom gehad. Ben dus alweer ruim 10 jaar onderweg.

Ik zeg wel eens tegen andere (beginnende) fokkers dat ik in het begin alle fouten heb gemaakt die je maar kunt bedenken. Ik had een vriendin die Maine Coons ‘fokte’ en zij was mijn eerste referentie kader. Ik ben altijd al gek van dieren geweest en dat fokken, een nestje in huis hebben en een ander er blij mee maken leek mij wel wat. Deze fokker testte niet en een stamboom was alleen maar lastig, want wat zegt zo’n papiertje nu eigenlijk..? Uiteraard vond ik op marktplaats wel een fokker die mij een poes wilde verkopen. Zij had alleen DNA getest want echo’s waren maar een moment opname. Niet de beste start dus. Als ik er nu aan terug denk gaan de rillingen mij over mijn rug. Gelukkig heb ik daarna door veel te lezen, online dingen uitzoeken, door vragen te stellen en gesprekken met andere meer ervaren fokkers veel bijgeleerd, maar ben er nog lang niet. Tussen 2015 en 2018 heeft alles een tijdje stil gelegen in verband met een studie, maar daarna heb ik het weer met veel plezier opgepakt.


2) Welk doel streef je na bij het fokken?


Blije kitten kopers. En dat wil ik bereiken door mij allereerst te focussen op de gezondheid van mijn katten. Een lager inteelt, COI e.d. hoort daarbij. Een passend karakter. Over mijn Coons hoor ik vaak dat ze zo open zijn naar visite, niet schuw of bang en zo hoort het wat mij betreft. Verder dat het type past bij hoe een Coon er uit hoort te zien. Dus geen extremiteiten.

Wanneer een kat bij mij vandaan gaat blijf ik graag betrokken. Zo weet ik hoe ze zich ontwikkelen en dus ook wat hun ouders hebben meegegeven. Ik zou graag meerdere generaties willen fokken om zo ook meer inhoudelijke kennis te ontwikkelen over de lijnen waarmee ik werk.


3) Wat maakt een kat geschikt voor de fok? Waar let je op qua match bij een partner?


Daarvoor kun je alles uit vraag 2 wel hier neerzetten. 😊 Gezondheid/karakter/type/lijnen. Het moet een goede balans hebben van die punten. Type vind ik zelf lastig om te beoordelen. Gelukkig ken ik ervaren fokkers die mij daar graag bij helpen.

Als ik een match wil maken dan kijk ik naar wat er mist en zoek ik dat in de partner. Dat ik bv een eigen kater heb houdt niet automatisch in dat hij ook al mijn poezen dekt. Ik kijk ook dan graag een deur verder.


4) Worden je fokdieren getest en zo ja, welke testen en waarom wel / niet?


De relevante DNA testen, Echo op HCM (meerdere keren ook als ze gecastreerd zijn) en PKD, HD en PL. Ik wil weten waar ik mee werk en ook aan kittenkopers met een gerust hart kunnen zeggen dat de ouderdieren echt goed getest zijn.

Wat niet wil zeggen dat er niet alsnog iets naar voren kan komen. Het blijven nu eenmaal levende wezens.


5) Show je en waarom wel / niet?


Nee, tot 2015 werkte ik onregelmatige diensten in de zorg en veel weekenden, daarna door de studie nooit gedaan. Het trekt mij ook niet. Ik wil er wel graag eens een show bezoeken, door corona is het daar helaas nog niet van gekomen.


6) Hoe oud is je oudste Coon en hoe jong de jongste? Hoeveel generaties heb je in huis?


Mijn oudste Coon is nu 14 jaar, wel zonder stamboom maar niet minder lief. De jongste is 1 december net een jaar geworden. Zij is de dochter van mijn Saar en Tommy. Dus nu 2 generaties in huis.


7) Hoeveel katten heb je momenteel en leven die samen met andere huisdieren? Hoeveel daarvan zijn open en hoeveel kastraten?


Ik heb momenteel 7 katten waarvan 2 kastraten. In principe is het één groep, maar als ik niet thuis ben zitten de open dames en de kater van elkaar apart om verrassingen te voorkomen.

Ze leven samen met mijn Witte herder Senna ook alweer 10 jaar oud. Ze doet het geweldig met de katten. Tommy is haar grootste vriend. Als er kittens zijn helpt Senna graag mee in de verzorging. Er wandelt dan regelmatig een kitten met een punkkapsel door het huis.


8) Hoe heb je je groep onderverdeeld in huis?


Nee, maar als het nodig is kan het wel. De oudste heer heeft wel wat moeite met de drukte van de jongsten en zit daarom graag boven op zijn warme plekje op de kachel.


9) Zijn er plaatsen in huis waar je katten niet mogen komen?


Op de logeer kamer mogen ze echt niet komen, voor de rest overal.


10) Hoe groeien de kittens bij jou op? Waar verblijven ze, wat geef je ze te eten en hoe socialiseer je ze?



Wanneer een poes zo ver is dat ze mag werpen zorg ik dat ik vrij ben van mijn werk. Ik heb de laatste weken beneden in de kamer en boven op mijn slaapkamer een werpkist klaarstaan. In de nacht gaat de zwangere dame ook altijd mee naar mijn slaapkamer en gaat de deur dicht.

De poes mag zelf bepalen waar ze wil bevallen en waar ze de kittens wil houden. In de regel betekent dat op mijn slaapkamer. Daar blijven ze tot ze 4 weken zijn en dan gaan ze naar beneden in grote ren in de kamer. Meestal duurt dat tot ze zo’n 7 weken zijn en dan zijn ze niet meer te houden. Socialiseren gebeurt vanaf dag 1. Dagelijks aanraken, kroelen, praten. Vanaf 4/5 weken als ze al wat gewend zijn om beneden te zijn komt er visite. Speciaal voor de katten of niet, er wordt altijd veel geknuffeld. Qua voeding krijgen ze hier vanaf 4 weken vast voer in de vorm van brok en kvv. De ervaring leert dat het kvv veruit favoriet is en ze doen het er goed op.

Wanneer ze er aan toe zijn voeg ik vis of ééndagskuikens toe. Iets waar ze echt de tanden in moeten zetten.

11) Wat is voor jou de definitie van de ideale kittenkoper?


Een kittenkoper die geïnteresseerd is. Vragen stelt en zich heeft ingelezen. Iemand die geen onrealistische verwachtingen heeft, zoals dat er nooit iets zal sneuvelen in huis.. Was het maar waar 😉 Liefst zie ik kittenkopers die zich aanmelden voordat er een nestje is. Vaak zijn dat mensen die al een Lowima Coon hebben.


12) Hoe zou je je groep katten willen omschrijven?

Als een stelletje draken! Maar dan wel hele lieve. De dynamiek in de groep kan sterk wisselen met de hormonale schommelingen van de open dames. Er is niet één die duidelijk de baas is wat het soms onrustig maakt. De oudere katten trekken zich liever wat terug van het gedoe. Momenteel gaat het heel goed dus wie weet.


13) Wat gebeurt er met de katten die met pensioen gaan of door andere omstandigheden niet meer inzetbaar zijn voor de fok?


Die blijven, tenzij het echt niet anders gaat. Onlangs een poes herplaatst nadat ze bijna 2 jaar door de andere katten op de kop was gezeten. Een lastige beslissing, maar als ik zie hoe goed ze het heeft kan ik er geen spijt van hebben.

14) Het leven van een fokker gaat echt niet altijd over rozen. Wat zijn de dingen waar je het voor doet? Wat is het dat opweegt tegen de moeilijke momenten?


De foto’s die je jaren later nog krijgt van kittenkopers met daarop jouw Coons. Dat zij er blij mee zijn. En natuurlijk de momenten dat het wel goed gaat. Een bevalling waarbij moeder instinctief weet wat ze moet doen, het kitten dat met dichte oogjes de tepel vind en luid smakkend echt niet meer los gaat laten. Die kleine geluksmomenten maken het helemaal.


15) Wat is nog een grote wens voor je cattery?


Een kater uit lijnen die niet veel in Nederland aanwezig zijn, met een grote genetische diversiteit en als ik helemaal geluk heb is hij rood. Een mens mag dromen toch?

Edit: Een paar weken na het schrijven van dit stukje kreeg ik de onverwachte kans om Max (Hofgorn’s Stone Age) uit Frankrijk op te halen. Hij is dan wel niet rood, maar verder is het een heerlijke kater en een mooie toevoeging aan mijn cattery. Ik heb even niets meer te wensen.

16) Aan welke cattery (uit de cattery lijst) geef jij het stokje door?


Patrick Schot van Polyroid Cattery

101 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page