top of page

Interview met Wendy van Andel - Cattery Xabrendo's




1) Hoe lang fok je al en hoe ben je begonnen?

CH Diniel's Shira

Mijn cattery bestaat eigenlijk al heel lang, want in 1991 ben ik begonnen met fokken van Perzen. Toen de neusjes steeds platter werden stond dit me zo tegen dat ik gestopt ben met fokken. Ook omdat ik toen inmiddels kinderen kreeg die Astma en Chronische Bronchitis hadden. Toen mijn hond in November 2014 overleed werd ik gek van de stilte in huis. Een pup was geen optie (ik werkte inmiddels fulltime) dus ik was er al snel uit dat ik een Maine Coon wilde. In 2016 had ik twee castraat katers, maar toen ik van een fokker een open poes (Hera Beauty) kon overnemen begon het toch weer te kriebelen en heb ik mijn Catterynaam weer geactiveerd. Zinzi zoals ik haar noemde heeft bij mij 1 nestje met 1 katertje gekregen. Na een lange zoektocht voor een tweede fokpoes kwam Diniel’s Shira in mei 2017 op mijn pad. Na diverse dekkingen die niet tot zwangerschap resulteerden is Zinzi gesteriliseerd en ben ik met Shira verder gegaan. Later heb ik Hay You Coons Katia er bij gekocht, maar het lukte ook bij Katia niet om zwanger te worden en heb ik gekozen om haar te laten steriliseren. Ik fok dus nu volledig op Shira haar lijn.


2) Welk doel streef je na bij het fokken?


Inmiddels heb ik mijn fokdoel redelijk helder. Na drie nestjes gefokt te hebben met Shira wilde ik graag lagere inteelt gaan fokken, maar wist er nog weinig van en kreeg geen ingang bij andere lage inteelt fokkers. Na lange gesprekken met Debbie Sprenger, veel uitzoeken, veel leren en een netwerkje opbouwen kwam in mei dit jaar mijn grote wens uit en werd mijn eerste lage inteelt/lage klonen nestje geboren van kater Sybo’s O Sole Mio van Yannick De Laet. Mijn doel is om Maine Coons te fokken met mooie lage cijfers, en een hogere genendiversiteit. Ik vind dit belangrijk voor de gezondheid van het ras.

CH Diniel's Shira met haar dochter Xabrendo's Harige Pieperpoes

Met mijn Youngster (Xabrendo’s Harige Pieperpoes aka Pippa) wil ik graag richting Outcross gaan fokken, en met hopelijk een poesje uit mijn op komst zijnde nestje van Xabrendo’s Summer Breeze, wil ik graag mee helpen de oude Nederlandse lijnen proberen te redden.


3) Wat maakt een kat geschikt voor de fok? Waar let je op qua match bij een partner?


Gezondheid staat voorop, de kat moet uit goed geteste lijnen komen, aan de rasstandaard voldoen (natuurlijk bestaat de perfecte Coon niet, dus aan kleine schoonheidsfoutjes moet gewerkt worden) en een fijn karakter hebben. Qua match bij een partner geldt hetzelfde. Omdat ik zelf geen kater heb, is het vaak heel moeilijk om een geschikte kater te vinden, die ook nog een buitendekking mag doen.


4) Worden je fokdieren getest en zo ja, welke testen en waarom wel / niet?


Ja mijn fokdieren worden getest, via DNA op HCM, PKdef, SMA, echo HCM/PKD, HD via röntgen, Patella luxatie en Fiv/Felv.


5) Show je en waarom wel / niet?


Ik heb tot Corona geshowd. Zo’n twee tot drie shows per jaar. Niet heel fanatiek dus. Ik vind het leuk om te horen wat een keurmeester van mijn katten vindt, de sfeer is fijn en je leert andere fokkers kennen.


6) Hoe oud is je oudste coon en hoe jong de jongste? Hoeveel generaties heb je in huis?


Mijn oudste kat is 8 jaar, hij heeft het uiterlijk van een Maine Coon maar heeft geen stamboom. De oudste Coon met stamboom is 6 jaar. De jongste is 5 maanden. Ik heb nu 2 generaties in huis, maar binnenkort hoop ik de derde generatie te verwelkomen.

7) Hoeveel katten heb je momenteel en leven die samen met andere huisdieren? Hoeveel daarvan zijn open en hoeveel kastraten?


Ik heb alleen katten in huis. Op dit moment 6. Ik heb 2 kastraat katers, 1 kastraat poes, 2 open poezen en een youngster (poes).


8) Hoe heb je je groep onderverdeeld in huis?


Mijn groep loopt door het hele huis. Alleen net bevallen moederpoezen hou ik apart op de kittenkamer tot moederpoes andere katten bij haar kittens duldt.


9) Zijn er plaatsen in huis waar je katten niet mogen komen?


Ze mogen niet in de kamer van mijn zoon. Verder mogen ze door het hele huis.


10) Hoe groeien de kittens bij jou op? Waar verblijven ze, wat geef je ze te eten en hoe socialiseer je ze?


Xabrendo's Harige Pieperpoes

De eerste weken verblijft moederpoes met haar kittens in de kittenkamer. Ik slaap bij moederpoes tot de kittens een week of 5 zijn (en op het bed klimmen). Met een week of 5 mogen de kittens overdag mee naar beneden, maar ’s nachts verblijven ze op de veilige kittenkamer. Met een week of 4 bied ik de kittens natvoer en kittenbrokjes aan. Ik ben van plan om mijn volgende nestjes ook rauw voer aan te bieden. Zodat ze alles leren eten, rauw, brok en hoogwaardig natvoer. Ik socialiseer door de kittens te wennen aan opgepakt te worden (na de geboorte 2x per dag wegen en knuffelen), borstelen, nageltjes knippen, maar vooral meedraaien in het gezin. Wennen aan de stofzuiger, harde geluiden etc.

11) Wat is voor jou de definitie van de ideale kittenkoper?


Xabrendo's Summer Breeze

De ideale kittenkoper kan mijn kittens hetzelfde bieden als ik. Een warm nest, liefde, knuffels, goed voer, goede verzorging, van tijd tot tijd lekker veilig naar buiten, en vooral af en toe een update geven hoe het gaat. Ik ben geen fokker die na 14 weken klaar is met de kittens. Ik hou graag contact. Hoeft niet wekelijks, maar wel regelmatig.


12) Hoe zou je je groep katten willen omschrijven?

Mijn groep is niet helemaal harmonieus. Ik heb 2 katten die kittens helemaal niets vinden, en dat mag. Ik geef ze de ruimte om de kittens te ontlopen. Als mijn zoon over een poosje uit huis gaat, zal hij deze 2 katten mee nemen.


13) Wat gebeurt er met de katten die met pensioen gaan of door andere omstandigheden niet meer inzetbaar zijn voor de fok?


In principe blijven de katten die met pensioen gaan of niet geschikt zijn voor de fok gewoon bij mij als ze zich happy voelen. Ik heb 1 keer een kat herplaatst. Dat was Zinzi, zij was na haar sterilisatie niet meer happy in de groep. Mijn dochter ging op dat moment het huis uit en heeft haar meegenomen. Een win win situatie. Mijn groep wordt nu wel snel groter, en ik wil bewust een kleine groep houden, dus ik bedenk me wel hoe verder in de toekomst. Mijn zoon zal dus 2 van mijn kastraten mee nemen zodra hij op zichzelf gaat.

14) Het leven van een fokker gaat echt niet altijd over rozen. Wat zijn de dingen waar je het voor doet? Wat is het dat opweegt tegen de moeilijke momenten?


Ik vind het heerlijk om de ontwikkeling van een kitten mee te maken. Ik geniet daar enorm van. En de blijdschap van de kittenkopers als ze hun kitten in de armen sluiten. Bovendien hoop ik een goede bijdrage te kunnen leveren aan het behoud van een gezond ras.

15) Wat is nog een grote wens voor je cattery?


Toen ik de eerste keer over deze vraag nadacht, dacht ik gelijk aan een Outcross kater voor mijn eigen cattery maar ook om andere fokkers te kunnen helpen. Maar dat is niet mijn enige wens, ik hoop op een goede samenwerking met alle Outcross catteries en lage inteelt catteries om ons ras gezond en origineel te behouden. Die samenwerking is er nu nog te weinig in mijn ogen.

16) Aan welke cattery (uit de cattery lijst) geef jij het stokje door?


Aan Nicole van Cattery Col’s

221 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page