top of page

Interview met Saskia & Monique - Cattery Free



1) Hoe lang fok je al en hoe ben je begonnen?

Sinds 1982 bestaat Cattery Free. Ooit zijn we begonnen met de Perzisch Colourpoint, die we met veel liefde en passie hebben gefokt. Echter, de standaard werd dat de neus steeds platter moest en daar wilden wij niet aan meewerken. Omdat we nergens meer fatsoenlijke bloedlijnen konden kopen hebben we toen besloten om met dit ras te stoppen.

Het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan en een aantal jaren later zijn wij gestart met de Maine Coons. Door ons werk (we runden toen al jaren een webshop met o.a. exclusieve handgemaakte krabmeubelen) stonden we al met veel fokkers van allerlei rassen in contact. Maar vooral met coonfokkers, aangezien wij toen een van de weinige bedrijven waren waar je stevige krabpalen voor grote rassen kon kopen.


De eerste Coon die we in huis haalden was onze kater Falco. Niet om mee te fokken, maar wel om mee te showen. Door hem werd onze interesse zwaar gewekt en zijn we in gesprek gekomen met toen een klant van ons van de krabmeubelen, cattery Shanna.

De eerste poes Kayleigh was een uitzetpoes en vlot daarna kwamen zowel Rapsody als Joy van cattery Shanna onze kant op. Met deze drie meiden hebben we de basis gelegd van onze nieuwe start in de coonwereld.


2) Welk doel streef je na bij het fokken?

Gezondheid en karakter staat bij ons bovenaan de lijst, als ze daarnaast ook nog mooi zijn is dat alleen maar meegenomen. Wij vinden het fijn om meerdere generaties te fokken en uit elke generatie dan ook iets aan te houden. Het volgen van je lijnen vinden wij super belangrijk.


Verder vinden wij het geweldig om onze passie door te geven en kittenkopers blij te maken met een kitten uit onze cattery.


3) Wat maakt een kat geschikt voor de fok? Waar let je op qua match bij een partner?


Een kat moet voor ons een mooie stamboom hebben met een lage inteelt die niet op elke hoek van de straat te krijgen is, het liefst met de (oude) lijnen uit o.a. Amerika. Een lijn die zo compleet mogelijk is getest en met onze eigen opgebouwde generaties is dat makkelijker te volgen. Daarbij is kleur bij ons ondergeschikt. Natuurlijk hebben we voorkeuren maar dat zal nooit op nummer 1 staan. Daarnaast is een goed karakter ook erg belangrijk. De partner moet matchen op stamboom en karakter, kleur is wederom ondergeschikt.


4) Worden je fokdieren getest en zo ja, welke testen en waarom wel / niet?


Onze fokdieren worden getest via echo op HCM en PKD, PL, HD en sommigen zijn via dna getest op PK-def en SMA. Uit eerdere dna testen op hcm zijn ze door hun voorouders allemaal negatief. Echo’s worden ook van tijd tot tijd herhaald.


5) Show je en waarom wel / niet?


Showen hebben wel heel veel gedaan, maar de zin is ons een beetje vergaan. Een aantal keren een slechte ervaring opgedaan heeft ons doen besluiten om niet meer te gaan. Van zieke katten die gewoon werden toegelaten tot aan discutabele uitslagen bij ons of collega fokkers. Daarbij is showen alleen een schoonheidswedstrijd over de buitenkant….. Twee Euro kampioenen kunnen de meest slechte kittens qua gezondheid voortbrengen en daar moet meer aandacht aan besteed worden.


6) Hoe oud is je oudste coon en hoe jong de jongste? Hoeveel generaties heb je in huis?

Onze oudste coon is ons Soul, die wordt over 2,5 maand 14 jaar oud. Ooit hebben we 6 generaties in huis gehad. Nu hebben we fysiek 5 generaties rondlopen. De jongste telg is nu een kitten van 12 weken.


7) Hoeveel katten heb je momenteel en leven die samen met andere huisdieren? Hoeveel daarvan zijn open en hoeveel kastraten?

Op dit moment hebben we 24 coons rondlopen. 12 zijn fokpoezen, 3 katers en 9 castraten. We hebben altijd er een hond bijgehad maar sinds de laatste hond is overleden zijn we daar nog niet opnieuw aan begonnen.


8) Hoe heb je je groep onderverdeeld in huis?


De meiden lopen door het hele huis en de ren als ze daar behoefte aan hebben.

Onze katers hebben hun eigen habitat boven, afgeschermd van de meiden maar van alle gemakken voorzien en waar wij ook vaak zitten omdat onze computers daar staan.


9) Zijn er plaatsen in huis waar je katten niet mogen komen?


In principe is de wc, badkamer en onze slaapkamer verboden terrein. Alleen zwangere poezen gaan op een gegeven moment met ons mee de slaapkamer op.


10) Hoe groeien de kittens bij jou op? Waar verblijven ze, wat geef je ze te eten en hoe socialiseer je ze?


De kittens worden bij ons op de slaapkamer geboren en daar verblijven ze zeker de eerste 3 tot 4 weken. Daarna gaan ze verhuizen naar de kittenkamer. Daar hebben ze meer ruimte en liggen ze veilig. Het ligt er een beetje aan hoe snel het nest zich ontwikkelt, maar meestal rond de 5 a 6 weken introduceren wij ze beneden in de grote groep. Dat start met een uurtje, of als het soepel gaat natuurlijk langer en die tijdspanning maken we steeds groter. Zodra we er geen zicht op hebben omdat we bijvoorbeeld boodschappen moet gaan doen gaan ze terug naar hun kittenkamer en ook voor de nacht liggen ze daar samen met mams. Aangezien Monique altijd thuis is en nu met coronatijd Saskia ook, komen de kittens zeker geen aandacht tekort. Er staat altijd overal een radio aan, we nemen ze veel in de hand en door de grote groep beneden worden ze goed gesocialiseerd. Ze krijgen hier speciale babybrokjes, baby paté, en zodra ze ouder worden gaat dat over naar brokken voor volwassenen en hoogwaardig blikvoer. Ze krijgen hier minimaal van 5 merken brokvoer voorgeschoteld zodat de darmpjes goed gewend raken aan allerlei soorten voer.


11) Wat is voor jou de definitie van de ideale kittenkoper?


Iemand die weet waar hij aan begint en zich op voorhand al goed heeft verdiept en wat het ras nodig heeft. Ons de oren van de kop vraagt en snapt hoe passievol wij zijn en dat ook waarderen en daarmee om kunnen gaan. Bekenden zeggen weleens gekscherend dat we strenger zijn dan de politie maar dat is echt zo. Wij zijn en blijven kritisch op wie we een kitten gunnen.


12) Hoe zou je je groep katten willen omschrijven?

Groot hahaha, en soms kan er wel een beetje mot onderling zijn. Maar ach, wij mensen hebben ook weleens woorden met elkaar. Zolang niemand ongelukkig is, is er niks aan de hand. We zien echte familiebanden en verder sociaal gedrag naar elkaar toe.


13) Wat gebeurt er met de katten die met pensioen gaan of door andere omstandigheden niet meer inzetbaar zijn voor de fok?


Alles wat wij aanhouden gaat in principe hier ook dood. Soms ontkom je er niet aan om er een te herplaatsen maar daar hebben we echt zware buikpijn van. Oudere katten zijn echt een must voor je stabiliteit in de groep en het kunnen blijven monitoren is super belangrijk.




14) Het leven van een fokker gaat echt niet altijd over rozen. Wat zijn de dingen waar je het voor doet? Wat is het dat opweegt tegen de moeilijke momenten?

Je doet het voor die blije en verliefde gezichten van je kittenkopers, die zielsgelukkig zijn met jouw gefokte kat. Het beleven van de zwangerschap, bevalling en het opgroeien van de kleine ukken die dagelijks de boel op stelten zetten. Daar kunnen wij intens van genieten. Onze katten zijn onze passie en manier van leven, wij zouden niet zonder kunnen.


15) Wat is nog een grote wens voor je cattery?


Nog 1x een nieuwe kater kunnen aanschaffen uit lijnen die we al tijden op het oog hebben, een poes uit een andere lijn en daarnaast alleen voorspoed en geluk m.b.t. al onze coonies.


16) Aan welke cattery (uit de cattery lijst) geef jij het stokje door?


Aan Cattery Ashamta.

266 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page