Interview met Rianna Vande Vusse - Cattery Lauda
1) Hoe lang fok je al en hoe ben je begonnen?
In 2009 kwamen wij er achter dat onze geliefde HTK aan nierfalen zou sterven. We wilden een kitten die een goede start had, en zijn ons gaan oriënteren op raskatten. Uiteindelijk viel de keuze tussen de Van en de Maine Coon. De Maine Coon kan ook in Van patroon komen, en mijn kinderen wilden “iets Amerikaans, zoals wij,” dus werd de keuze Maine Coon.
Penny van de Cattentoren kochten we in 2010 met de optie haar contract uit te breiden als we met haar zouden gaan fokken. Om voor te bereiden ging ik zo veel mogelijk kennis vergaren over katten houden, fokken en Maine Coons: ik ging met Penny naar shows en ik maakte kennis met mensen uit de Rasclub Maine Coon: ik deed de G1 en G2 PawPeds cursussen: ik belde en mailde met catteries in de VS over Penny haar voorouders en ik besteedde ontelbaar veel uren in een Maine Coon Forum die destijds bestond (waardoor ik veel Nederlands leerde). Stambomen lezen in PawPeds werd mijn nieuwe hobby.
Penny deed het goed op show, maar door haar inteelt was het vinden van een geschikte match lastig. Penny was erg chagrijnig naar andere katten toe. Vanwege haar temperament besloten wij haar te laten sluiten en te zoeken naar een andere poes met een makkelijker karakter en andere afkomst.
Tijdens mijn onderzoek over lijnen in de VS, viel ik als een blok voor een Outcross poes in mijn thuis staat Michigan. De fokker in Michigan verwees mij naar een fokker in Nederland die April, een dochter van die poes had. Tegen de tijd dat April een nest zou krijgen hadden mijn man en ik besloten dat we liever een kater voor een bestaande cattery open zouden willen houden dan zelf te gaan fokken. De eigenaar van April besloot ons met een kater te vertrouwen en zo is mijn grote liefde, Dynamicats PP FireWorks (Toby), bij ons komen wonen. Na zijn tests bleef Toby meer dan 6 jaar open voor Dynamicats en ik ging door met kennis vergaren.
Ruim drie jaar na Toby zijn komst zette FIFé een fokverbod op Maine Coon Polydactyls. Om zijn lijn voort te zetten moest ik zelf gaan fokken. Vanwege mijn ervaringen met de karakters van beide haar ouders kwam Dynamicats Double Trouble bij ons wonen. Met Trouble kregen we onze eerste nest in 2016.
Kort verhaal: ik maakte een lange leerweg voordat ik begon met fokken. En ik leer nog steeds.
2) Welk doel streef je na bij het fokken?
Ik wil doorgeven van wat ik zelf gekregen heb: de allerliefste gezelschapskatten op aarde. Hiervoor heb ik 3 peilers: temperament, gezondheid, en raseigenschappen, toegepast in die volgorde.
3) Wat maakt een kat geschikt voor de fok? Waar let je op qua match bij een partner?
Temperament: om een goede gezelschapskat te zijn, moet een kat een uitstekende karakter hebben. Als een kat een probleem heeft met temperament, wordt deze niet gefokt.
Gezondheid: een uitstekend gezelschapsdier moet niet de hele tijd met problemen bij de DA zitten. Als een kat het juiste temperament heeft, maar niet structureel in orde is of erfelijke gezondheidsproblemen heeft, dan wordt er niet mee gefokt.
Raseigenschappen: als een kat het juiste temperament heeft en is in goede gezondheid (zie hieronder bij testing), dan is het leuk als die voldoet aan de basis van uiterlijk voor een Maine Coon (rasstandaard).
Een match wordt niet overwogen met een kat die niet aan temperament of gezondheid voldoet.
Partnerkeuzes gaan dan verder op raseigenschappen. Primair zoek ik naar aanvulling op mogelijke gebreken bij een poes of kater. Ik ben erg kritisch, en als ik geen goede match kan vinden, wacht ik. Is een poes een beetje “te” op type met een te smal hoofd? Dan zoek ik naar een ouderwetse kater met een brede schedel. Is een poes wat lichter, zoek ik naar een robuuste kater. Heb ik een kater die tekort komt aan type, dan zoek ik een poes die zijn type aan kan vullen. Waar mogelijk, zoek ik naar katten waar er meer jaren tussen de generaties zit. Dit is een ouderwetse methode om gezonde katten te selecteren.
Ik probeer er voor te zorgen dat de compleet inteeltpercentage van de kittens niet boven de 12% komt. Lage inteelt is belangrijk, maar op dit moment ben ik meer geïnteresseerd in botstructuur en beweging. Tevens let ik streng op de afkomst van de katten. Mijn familie is trots op onze Amerikaanse afkomst en ik wil graag Amerikaanse lijnen gebruiken.
4) Worden je fokdieren getest en zo ja, welke testen en waarom wel / niet?
Onder het motto, “hou het simpel”, schaf ik enkel dieren voor de fok aan die N/N zijn voor de DNA testen en waar er al generaties bij de voorouders goede hart echo’s zijn geweest. Ook let ik op PL en HD, maar niet iedereen test daarop, dus kan dat niet altijd.
Voordat ik met fokplannen begin wordt op onze katten de HD/PL tests gedaan door de orthopeed van onze dierenartspraktijk. Röntgen foto’s zijn belangrijk omdat wij niet zomaar van de buitenkant het binnenste kunnen zien. Daarna beginnen we de echo’s. Onze eigen katten worden om de 12-18 maanden op HCM per echo getest. Ik laat ook de nieren, blaas, lever en andere ingewanden met echo onderzoeken.
Deze onderzoeken zijn de basis. Als je deze niet doet, of doet maar je luistert niet naar de adviezen van een specialist, neem je een verhoogd risico katten met gebreken aan liefhebbers te verkopen.
Testen doe ik ook met mijn zintuigen. Ik hou constant in de gaten of een kat soepel beweegt. Mijn advies? Let goed op hoe de kat loopt, rent en speelt. Wil die niet in de hoogte springen wanneer een libelle voorbij vliegt, dan is het tijd je af te vragen of er een probleem zit. Wil de kat niet hurkend in “sluipstand”, diep op de knieën jagen, is dat ook een rode vlag. Constante, korte passen kunnen duiden op een structureel probleem. Kijk, blijf kijken en denk na over wat je ziet. Heb je enige twijfel, laat een orthopeed röntgenfoto’s maken.
Een Maine Coon is een roofdier. De fabels van woonkamerfokkers dat een Maine Coon het eerste familielid in huis is die van de bank af zal vallen zijn verkooppraatjes voor dieren met mankementen.
5) Show je en waarom wel / niet?
Ik ben graag op een show. Het is een goede manier om kennis te maken met andere fokkers, vriendschappen te onderhouden, en lekker veel katten live te kunnen zien. (We zijn allen liefhebbers voordat we fokkers zijn!) Soms ga ik zonder katten, en ik heb een paar jaar geholpen met de Rasclub Maine Coon stand.
Fokken is niet iets wat je lang alleen kan doen. We hebben allen een netwerk nodig van mensen die ons ras levend, gezond en wel willen houden. Er zijn vele manieren deze mensen te vinden, maar live zie je hen het vaakst op show.
Lauda is een TICA cattery, deels omdat ik poly’s heb en deels vanwege de uitstekende sfeer onder de Cats and Tulips Maine Coon fokkers. Maar ik vind alle shows leuk en soms wijk ik uit qua vereniging. Omdat ik deels met New Foundation en Outcross fok, is het verstandig van een keurmeester te horen of zij ook vinden dat mijn katten aan de rasstandaard voldoen.
6) Hoe oud is je oudste coon en hoe jong de jongste? Hoeveel generaties heb je in huis?
Onze oudste Maine is 11 jaar. PPinkie is net deze week bevallen. Er zijn in totaal 3 generaties hier.
7) Hoeveel katten heb je momenteel en leven die samen met andere huisdieren? Hoeveel daarvan zijn open en hoeveel kastraten?
We hebben 9 volwassen katten, waarvan 4 castraten en 5 open poezen. Dan nog kittens, als ze er zijn. Heel 2020 hebben we niet gefokt omdat ik het te druk had op mijn werk. Er zijn geen andere huisdieren.
8) Hoe heb je je groep onderverdeeld in huis?
Sinds een paar jaar hebben we geen open kater, dus hebben alle katten beschikking over heel het huis en tuin. Enkel wanneer er pasgeboren kittens zijn is een deel (behalve de slaapkamers van de mensenkinderen) van het huis voor de katten afgesloten. Ze hebben alle 3 verdiepingen, de veranda, de tuin, de garage en de oude hondenkennel ter beschikking. Als we weer een open kater in huis hebben, zullen we weer moeten compartimentaliseren. Dat kan makkelijk op verschillende manieren.
9) Zijn er plaatsen in huis waar je katten niet mogen komen?
De slaapkamers van onze kinderen.
10) Hoe groeien de kittens bij jou op? Waar verblijven ze, wat geef je ze te eten en hoe socialiseer je ze?
De moederpoes bepaalt waar haar kittens zijn. Dit om slepen te voorkomen. Meestal houdt dat in dat de kittens de eerste 4 of 5 weken in onze slaapkamer blijven. Vanaf de 5e week, afhankelijk van de moeder, gaan ze naar de woonkamer. Vanaf week 7, mogen ze ook de gesloten tuin in. Als er niet voldoende kittenbezoek is, vraag ik vriendinnen met kleine kinderen te komen. De kittens maken alles mee dat in ons huis gebeurt.
11) Wat is voor jou de definitie van de ideale kittenkoper?
De ideale kittenkoper is diegene die een perfecte match is voor een kitten. Ieder kitten is anders en ieder kitten heeft een ander type persoon nodig. Onze katteneigenaren zijn een diverse club. We fokken heel weinig en nemen de tijd voor een goede match.
12) Hoe zou je je groep katten willen omschrijven?
Aanhankelijk. Door de katten was ik tijdens de Corona opsluiting geen enkele dag eenzaam geweest.
13) Wat gebeurt er met de katten die met pensioen gaan of door andere omstandigheden niet meer inzetbaar zijn voor de fok?
Voor de gezondheid van de katten, moet je niet met 30 katten wonen! Onze eerste drie Maines zullen nooit verhuizen. Jongere katten, als ze gesteriliseerd zijn, mogen over naar een ander huis waar ze meer rust en aandacht mogen krijgen. Dit hebben we al een keer gedaan, en het resultaat voor die poes is uitstekend bevallen. We gaan niet snel over op herplaatsing. Pas als iemand ons benadert met de vraag of er een herplaatser is, en zij lijken de ideale plek te kunnen bieden, zouden we daar over nadenken.
14) Het leven van een fokker gaat echt niet altijd over rozen. Wat zijn de dingen waar je het voor doet? Wat is het dat opweegt tegen de moeilijke momenten?
Waar ik het voor doe is het geluk dat ik met mijn Maine Coons ervaren heb door te geven aan anderen. Berichten van de eigenaren maken mijn dag! Ook wanneer iets misgaat, want daarvoor heb ik al die jaren kennis opgedaan, toch?
15) Welke tips zou je aan kittenkopers of een beginnende fokker willen geven?
Vooral niet haastig van start gaan. Leer voordat je koopt. Investeer tijd in kennis vergaren. Koop niet bij mensen waar je het gevoel hebt dat ze niet betrouwbaar zijn. Koop niet bij mensen waar het niet schoon is, of de katten niet gezond of vriendelijk lijken te zijn.
Wil je fokken? Investeer eerst een aantal jaren in leren. Koop een leuk castraatkitten en ga met de kat showen. Maak de G1 en G2 af in PawPeds of doe de studie verbonden aan de Honden en Kattenbesluit. Zoek een mentor maar maak ook kennis met verschillende mensen, want ieder heeft zijn eigen expertise. Je hebt iemand nodig met lijnenkennis, een persoon nodig die goed verstand van testen of beweging heeft, iemand anders die stambomen leest, nog iemand (hopelijk, dichtbij) die veel ervaring met geboortes heeft. Zo’n kenniskring bouw je niet in een dag op. Verwacht niet dat mensen jou gaan vertrouwen voordat jij bewijst betrouwbaar te zijn.
Kan je echt niet wachten met fokken voordat je kennis vergaart? Hou een aantal jaren voor een bestaande cattery een kater open voor de fok. Dan doe je zachtjes mee terwijl je tijd hebt je vleugels te vinden.
16) Aan welke cattery (uit de cattery lijst) geef jij het stokje door?
Yannick, natuurlijk! Cattery of Coons Heaven.
Comments