Interview met Patrick Schot - Cattery Polyroid
1) Hoe lang fok je al en hoe ben je begonnen?
In 2010 kwam ik via via in contact met een mevrouw uit de buurt, die Maine Coons had. Zo kreeg ik in 2011 mijn eerste Maine Coon: Een zwart zilver gemarmerd tabby poes. Het was liefde op het eerste gezicht. Na een tijdje ontstond het idee om een nestje te doen, omdat we vroeger thuis ook wel eens vaker een nestje Europe kortharen gehad hadden. Dit was voor mij zo’n speciale herinnering, dat mij dit met mijn eigen kat ook leuk leek.
Ik ben mij gaan verdiepen in alle verantwoordelijkheden die bij het fokken van een nestje komen kijken. Ik kwam er na een tijdje achter dat mijn eerste Maine Coon niet zo geschikt bleek voor het fokken van een nestje. Dit was natuurlijk een grote teleurstelling, maar het leek me uiteindelijk beter zo.
Daarom ging ik op zoek naar een poes die wel aansloot bij verantwoord fokken.
Intussen begon ik mijn cattery. In Nova’s Place Pearl Chinook (21-01-2013) van Mary Anne Kooij vond ik waar ik naar zocht.
Via John Willems van cattery LeatherAndLace kreeg ik de kans op een foundation nestje door middel van een dekking van LeatherAndLace Fearless PP. Hiermee kwam mijn wens om mij te richten op outrcross fokken al bij mijn eerste nestje uit. In augustus 2014 werd ons eerste nestje geboren met vier fantastische kittens. Uit dit nestje bleef Polyroid McKenzie, uitgegroeid tot het hart van mijn cattery. <3
2) Welk doel streef je na bij het fokken?
In eerste instantie zou ik willen zeggen outcross fokken, maar dat is niet helemaal waar. Dat is wat ik voornamelijk doe op dit moment. Voor mij komt het fokken van sociale kittens die een lang en gelukkig leven kunnen leiden op nummer 1. Hierbij gaat het voor mij dus om de gezondheid en het karakter van de Polyroid-kittens. Een heel gezond kitten, die schuw en bang is, zal bijvoorbeeld geen maatje in een gezin zijn. Een heel lief en sociaal kitten, die ongezond is, zorgt voor leed en verdriet. Deze twee factoren (karakter en gezondheid) zijn daarom voor mij onomstotelijk aan elkaar verbonden.
Om de gezondheid zoveel mogelijk te garanderen test ik mijn dieren op voorkomende (erfelijke) afwijkingen. Hierbij let ik op de mate van inteelt en kijk ik zeer zeker ook naar de gezondheid van de voorouders. Ik kies ervoor om zoveel mogelijk outcross te fokken, om teveel verwantschap te voorkomen. Ik kies ook voor foundation (nieuw bloed), om diversiteit aan het ras toe te voegen. Echter ben ik hiermee ook voorzichtig, aangezien er over de gezondheid van foundation katten veel minder bekend is. Het lijkt mij belangrijk om te realiseren dat foundation het ras ook schade kan toebrengen, wanneer nieuw bloed snel in veel verschillende bestaande lijnen terecht komt, terwijl er iets niet goed blijkt te zijn. Foundation of outcross is wat mij betreft niet zaligmakend. Een showlijn waarbij meerdere generaties zeer gezond bevonden zijn en oud zijn geworden, kan dus beter zijn dan een prachtige stamboom met mooie lage inbreeding, clones en top 5. Katten die je in elke stamboom terug vindt, probeer ik zoveel mogelijk uit de weg te gaan. Steeds weer dezelfde lijn, voegt niks toe aan het ras.
Verder hoop ik altijd een beetje bij te kunnen dragen aan het deels voorkomen van dierenleed, juist door fokker te zijn. Sommige mensen vinden het vreemd als ik dit zeg. Er wordt dan gezegd dat de asiels overvol zijn en je als fokker alleen maar zorgt voor meer dieren in de wereld. Als je het omdraait, zorg je er als fokker juist voor dat kittens goed terecht komen. Wanneer er iets niet goed gaat of als een kitten of kat niet bij iemand kan blijven wonen, kun je dan helpen een nieuw adres te vinden of de kat (tijdelijk) weer in huis nemen. Op deze manier zullen er weinig katten van verantwoordelijke fokkers in een asiel terecht komen. Ik weet dat veel goede fokkers met mij dit ook zo doen. En dat is mij heel wat waard. Daarom is het voor mij ook een doel om kritisch te kijken of een Polyroid kitten past bij de mensen die interesse hebben.
3) Wat maakt een kat geschikt voor de fok? Waar let je op qua match bij een partner?
Gezondheid, karakter, mate van verwantschap, uiterlijke kenmerken in relatie tot de rasstandaard.
In de eerste plaats kijk ik dus of een kat een lief karakter heeft en of ze gezond zijn. Bij voorkeur komen beide ouders uit lijnen waarbij al meerdere voorouders gezond bevonden zijn. De ouderdieren zelf moeten sowieso getest zijn. Ook kijk ik naar de uiterlijke kenmerken van een mogelijke match: kunnen zij iets toevoegen aan elkaar? Ik heb de voorkeur voor outcross, maar sluit een showlijnnestje nooit uit. Het gaat voor mij om het totaalplaatje.
4) Worden je fokdieren getest en zo ja, welke testen en waarom wel / niet?
Sinds ik begonnen ben test ik mijn dieren op HCM/PKD d.m.v. echografie, klinisch onderzoek wat betreft PL en bloedonderzoek voor FIV-FeLV en DNA (HCM1, PKDef, SMA). Uiteraard doe ik dit om zoveel mogelijk de gezondheid van nieuwe dieren te garanderen. Sinds afgelopen jaar (2021) ben ik ook begonnen met het testen op HD. In 2022 wil ik mij focussen op het verder testen op HD binnen mijn cattery.
5) Show je en waarom wel / niet?
Eigenlijk show ik niet, ondanks dat ik hiertoe vaak ben aangemoedigd. Ik ben vaker op TICA shows geweest en heb ook wel eens met een poes deelgenomen aan een show. Dat was leuk en gezellig. Dat ik toch niet fanatiek ben, heeft verschillende redenen. Een dag of weekend in de showhal, vraagt best veel tijd en energie, er moet veel geregeld worden en je moet aan veel dingen denken. Dit is niet mijn sterkste kant. Ook vind ik het voor een kat zelf best intensief, hoewel je natuurlijk vroeg kunt beginnen om de kat hieraan te laten wennen. De poes waarmee ik deelnam was wat bang aangelegd, daardoor vond ik het ook wat zielig na twee dagen. In contact komen met andere fokkers en horen wat een keurmeester ziet als hij of zij naar je kat kijkt is ook leerzaam. En je kat vol trots kunnen laten zien is ook leuk. Ik sluit niet uit dat ik in de toekomst toch nog weer eens naar een show zal gaan. Wie weet gaat het met kat nummer 2 beter?
6) Hoe oud is je oudste Coon en hoe jong de jongste? Hoeveel generaties heb je in huis?
De oudste hier is Ava (Nova’s Place Snow Avalanche). Zij is de volle zus uit hetzelfde nest als onze eerste poes Chinook. Zij is nu negen jaar. Onze jongste is Paulo (Polyroid Dance Monkey) van nu bijna 9 maanden oud. We hebben nu drie generaties in huis. We hebben Warjo en QiQi (beiden 3,5), Pixie (bijna 2) Paulo (9 maanden). Ook hebben we met ons huidige nestje momenteel vier generaties in huis: Ava (volle tante, meegerekend), Mckenzie (8 jaar), Snoes (3 jaar) en de kittens Lova, Loki, Lilo, Oskar en Boy (11 november 2021).
7) Hoeveel katten heb je momenteel en leven die samen met andere huisdieren? Hoeveel daarvan zijn open en hoeveel kastraten?
Bij ons in huis wonen zes katten: 2 kastraten, 2 open poezen, 1 open kater en 1 youngster kater. Bij mijn moeder wonen ook nog twee katten: 1 open kater en 1 open poes. In totaal dus acht katten die onderdeel uitmaken van onze cattery.
8) Hoe heb je je groep onderverdeeld in huis? 9) Zijn er plaatsen in huis waar je katten niet mogen komen?
Overdag (als we thuis zijn) mogen alle katten samen door het hele huis. De slaapkamerdeur zit overdag dicht, maar als wij daar zijn, mogen de katten daar ook komen. Als we gaan slapen of langer dan een uur weg zijn, verdeel ik de katten in 2 groepen. Momenteel is dit de 2 jongens samen in de kattenkamer met aansluitend de hal en de keuken. De 4 dames samen in de woonkamer bestaande uit twee delen met aansluitend de kattenren. Dit doe ik om onverwachte krolsheden en dus ongewenste dekkingen te voorkomen. Ook is het met twee groepjes vaak wat rustiger, zodat iedereen zijn eigen chillplekje kan vinden. De jongens mogen dan ook op de slaapkamer, die weer grenst aan de hal.
10) Hoe groeien de kittens bij jou op? Waar verblijven ze, wat geef je ze te eten en hoe socialiseer je ze?
In eerste instantie zijn de pasgeboren kittens tot een week of drie bij ons op de slaapkamer. Daarna richt ik of de kattenkamer in als kittenkamer of zet een deel van de woonkamer af als kittenren. Dit is een beetje afhankelijk van de groep op dat moment. Als ik de katers wil kunnen scheiden van de poezen, kan ik de kattenkamer niet als kraamkamer gebruiken. Tijdens ons meest recente nestje heb ik de katers en de poezen bij elkaar gelaten en de kittens in de kattenkamer laten opgroeien. Vanaf een week of 6 a 8 introduceer ik de kittens en de volwassen katten aan elkaar. Overdag mogen ze allemaal samen, ’s nachts gaan dus of de katers of de kittens met moeder (en wellicht een oma of bonusmama) apart van de rest.
Vanaf een week of 6 laat ik meestal mensen komen om de kittens te bezoeken. Familie of vrienden komen soms wat eerder. De kittens krijgen hier zoveel liefde en aandacht dat ze er moe van worden. ;-)
Als de kittens zo’n drie weken zijn, krijgen ze voor het eerst vast voedsel. Ik begin vaak met pate uit blik en ga later over naar vlees uit blik (Animonda Carny). Daarnaast krijgen ze grotendeels graanvrije brok, maar geef ook wel wat kittenbrok met granen, zodat ze dit wel leren eten.
11) Wat is voor jou de definitie van de ideale kittenkoper?
Iemand die lief is voor dieren, die betrokken is bij het nestje en het liefst zo vaak mogelijk wil komen kijken. Iemand die dezelfde normen en waarden deels als ik, als het gaat over wat belangrijk is voor de kat: altijd een maatje, veilig binnen met afgezet balkon of tuin, gezonde voeding. Iemand die open staat voor advies en ook iemand die nadien af en toe een update geeft hoe het met hun kat gaat. Ook vind ik het belangrijk om er samen (kattenbaasje en fokker) uit te komen als er toch iets mis gaat met een kitten die bij mij geboren is.
12) Hoe zou je je groep katten willen omschrijven?
Een fijne groep die het merendeel van de tijd op elkaar gesteld is. Af en toe is er wel eens wat onrust, maar meestal gaat het goed. Dat de katers ’s nachts apart zitten, helpt om het goed te houden in de groep. Wanneer de hormonen aan weerszijden opspelen is wel eens wat discussie. Ook is er nu een mooi leeftijdsverschil binnen de groep.
13) Wat gebeurt er met de katten die met pensioen gaan of door andere omstandigheden niet meer inzetbaar zijn voor de fok?
Bij voorkeur blijven alle katten bij ons. Helaas is dit niet altijd gelukt. We hebben een keer een poes gehad die vrij bang was (Sheila). In een grotere groep trok zij zich heel erg terug. Zelfs aandacht van ons wilde ze niet. Ook na een eerste nestje werd dit niet beter. Een andere poes (Abbey) werd na haar eerste nest agressief naar de andere katten, zij kon alleen nog maar apart zitten. Na 9 maanden proberen, lukte het mij om Abbey te verenigen met Sheila. Doordat het samen goed ging, heb ik voor hen een nieuw thuis gezocht. Beiden zijn hier erg gelukkig. De rest is gelukkig gebleven!
14) Het leven van een fokker gaat echt niet altijd over rozen. Wat zijn de dingen waar je het voor doet? Wat is het dat opweegt tegen de moeilijke momenten?
De liefde van de moederpoezen voor hun kinderen. De gezonde kittens die het huis slopen. Alle doldwaze-gekke-grappige momenten met de kittens en ook alle leuke verhalen en foto’s die je krijgt van mensen die met je delen hoe het met de katten gaat die bij ons geboren zijn. Soms is het wel lastig om dit ook tijdens de moeilijke momenten voor ogen te houden.
15) Wat is nog een grote wens voor je cattery?
Een wens moet je nooit delen, dan komt ie niet meer uit. ;-) Maar als je mij vraagt wat ik graag zou willen, is het op termijn nog een poesje toevoegen aan onze groep. Een poes met wat sterkere typering qua uiterlijk, bijvoorbeeld uit een mooie gezonde showlijn. Haar zou ik dan graag combineren met de foundation/outcross lijnen die ik al heb, met oog op de rasstandaard.
16) Aan welke cattery (uit de cattery lijst) geef jij het stokje door?
Aan Esther van de Vrede, Cattery Jaloe.
Bình luận