top of page

Interview met Nayomi Franken - Cattery Tabula Rasa




1) Hoe lang fok je al en hoe ben je begonnen?

In 2001 bezochten we een kattenshow en onze aandacht wel al snel getrokken door een prachtige kat, bij navraag bleek dit een Maine Coon te zijn. Op dat moment hadden we huiskatten en stond het als een paal boven water dat er een Maine Coon bij moest komen. Januari 2002 kwamen bij ons 2 Maine Coon zusjes wonen, we waren gelijk verslingert aan het ras! Thuis ben ik opgegroeid bij ouders die rashonden fokten en ook actief waren in ras verenigen en dergelijke, stamboom onderzoek was mij dus al met de paplepel ingegoten. Ik ging me steeds meer verdiepen in de stamboom van onze 2 dametjes en meer lezen en leren over de achtergrond van het ras. Inmiddels lid geworden van de rasclub en een vereniging en contact gezocht met andere fokkers, ging steeds meer het idee leven om te gaan fokken. Helaas bleken onze 2 dametjes beide zware HD te hebben en werden zij geholpen. Maar zo enthousiast geworden over het idee om te gaan fokken dat we besloten serieus op zoek te gaan naar een fokpoesje. Gelukkig wilde 2 goed bekend staande fokkers ons helpen en zo kwamen in 2003 onze eerste 2 fokpoesjes bij ons wonen.


2) Welk doel streef je na bij het fokken?


Gezondheid heeft bij mij altijd als stip bovenaan gestaan, evenals karakter. Zeker omdat bleek dat onze eerste 2 Coons zware HD hadden, was mij als snel duidelijk dat als ik wil fokken, dat alleen wil doen met goed geteste lijnen om de kans op gezonde kittens zo groot mogelijk te maken. Ook genetische diversiteit vind ik belangrijk, zeker ook omdat dat kan bijdragen aan beter immuunsysteem. In de begin jaren hebben ik veel gewerkt met foundation (F3 en hoger) en outcross lijnen, maar in de loop der jaren kreeg ik meer waardering voor de wat oudere lijnen en de in Europa minder voorkomende showlijnen. Momenteel werk ik grotendeels met Amerikaanse showlijnen en outcoss lijnen.

.

3) Wat maakt een kat geschikt voor de fok? Waar let je op qua match bij een partner?

Er is niet 1 ding wat voor mij een kat geschikt maakt voor de fok, er zijn zoveel aspecten die daaraan mee tellen. En uiteraard is het veel persoonlijke smaak die mee weegt. Gezondheid en karakter moeten op alle aspecten in orde zijn, dat staat buiten kijf. Als er een concessie gedaan moet worden dat liever op uiterlijk als op een stamboom. Ik zeg altijd, je kan wegfokken bij bijvoorbeeld kleine oren, maar een stamboom kun je niet bij wegfokken, dat blijft er altijd inzitten. In de loop der jaren heb ik een voorkeur gekregen voor een mooi gebalanceerd type en is het vaak de uitstraling die de WOW factor geeft en niet specifiek alleen dat profiel of die kin. Waar ik voorheen meer naar de getallen van inbreeding/top 5/clonen keek, kijk ik nu veel meer waar die getallen vandaan komen en beslis op basis daarvan of ik daar mee kan leven of niet.


4) Worden je fokdieren getest en zo ja, welke testen en waarom wel / niet?


Ja al vanaf het begin worden al onze katten voor een eerste nestje gecheckt op HCM, PKD, HD, PL en ook SMA, HCM1, en PKDef is een deel gecheckt. HCM echo wordt iedere 1-2 jaar herhaald tot de leeftijd van 8-9 jaar.


5) Show je en waarom wel / niet?


Ja, in onze begin jaren bij FIFE en sinds 2010 bij TICA. Niet alleen omdat het leuk is om je katten bij een keurmeester te laten zien, maar vooral omdat het erg leuk is met gelijkgezinde kattenliefhebbers een gezellig weekend te hebben. Vooral lekker bijkletsen en ā€™s avonds met zā€™n allen een hapje en drankje maken de weekendjes erg gezellig.


6) Hoe oud is je oudste coon en hoe jong de jongste? Hoeveel generaties heb je in huis?

De oudste is net afgelopen 2 februari 16 geworden, een eigen gefokte kater uit ons derde nestje. De jongste is nu 12 weken, een blijvertje van een huidig nestje. Vanuit mijn oudste Cooper hebben we 6 generaties, vanuit een andere lijn 4 aaneengesloten generaties in huis.


7) Hoeveel katten heb je momenteel en leven die samen met andere huisdieren? Hoeveel daarvan zijn open en hoeveel kastraten?


Op dit moment hebben we 3 open katers, 1 puber kater, en 7 fokpoezen, 3 jonge dames en 6 kastraten. We hebben geen andere huisdieren meer.


8) Hoe heb je je groep onderverdeeld in huis?


De katers leven in 2 groepen, 1 groep een buitenverblijf (uiteraard voorzien van alle gemakken) en groep heeft de bovenste verdieping met toegang tot een dakterras met ren, en de poezen leven in een groep in de rest van het huis en mogen onder toezicht in de afgezette tuin.


9) Zijn er plaatsen in huis waar je katten niet mogen komen?


Onze slaapkamer en badkamer is in principe katvrije zone, alleen een moeder poes die gaat bevallen mag op de slaapkamer tot ze er aan toe zijn om met ca 4 weken naar beneden te verhuizen.


10) Hoe groeien de kittens bij jou op? Waar verblijven ze, wat geef je ze te eten en hoe socialiseer je ze?


Kittens worden bij onze geboren in de slaapkamer, en rond de 4 weken (afhankelijk of moeder er aan toe is) verhuizen ze naar beneden. ā€™s Nachts slapen ze op de kattenkamer, daar is alles 100% katveilig (geen elektra snoeren of hoge kasten), daar staan meerdere krabpalen. De kittens mogen niet in het trapgat los rondlopen, ooit hebben we een ongelukje gehad wat gelukkig nog redelijk afliep, dus om dat te voorkomen zijn ze of beneden of op de kattenkamer. Zodra ze toe zijn aan vast voedsel bieden wij ze vers vlees aan, lamshart, rundertartaar, kitten mousse, en er staat altijd een bak brokken ook voor moeders en vaak zien we vanzelf dat ze daar gaan meeeten Al onze katten hebben onbeperkt toegang tot brokken, en 2 keer per dag zetten we op meerdere plekken een bord vlees neer. Socialiseren is vooral ze laten kennismaken met allerlei situaties in huis, vaak oppakken en leren dat nageltjes soms geknipt moeten worden, in de bekjes kijken etc.


11) Wat is voor jou de definitie van de ideale kittenkoper?


De ideale kittenkoper is uiteraard idolaat van katten, maar kan ook kritisch blijven, stelt veel vragen en wil alles van het reilen en zeilen rond onze katten en het fokken weten. Maar vooral ook iemand die zich aangesproken voelt door onze manier van fokken en onze katten.


12) Hoe zou je je groep katten willen omschrijven?

Wij hebben een grote groep, maar door het sociale karakter kan bijna iedereen goed door 1 deur. Mij spreekt vooral aan dat ze allemaal een eigen karakter en hun eigen gedrag hebben, ik geniet echt van het kijken naar de interactie die onze katten onderling hebben.


13) Wat gebeurt er met de katten die met pensioen gaan of door andere omstandigheden niet meer inzetbaar zijn voor de fok?


In principe blijft iedereen hier gewoon wonen na castratie. Wij herplaatsen wel de katten die moeite hebben met leven in een grote groep en daardoor vaak onrust veroorzaken. Onze ervaring heeft geleerd dat het herplaatsen van degene die gepest wordt geen oplossing is, de aanstichter zoekt dan een ander slachtoffer. In dit soort situaties proberen we echt uit te vinden wie de aanstichter is en voor deze kat zullen we (na castratie) nieuwe eigenaren zoeken.


14) Het leven van een fokker gaat echt niet altijd over rozen. Wat zijn de dingen waar je het voor doet? Wat is het dat opweegt tegen de moeilijke momenten?


Het hebben van een nestje kittens is echt genieten als alles goed gaat, de interactie tussen moeder en de kittens, de kittens onderling, een genot om bij betrokken te zijn en te zien hoe ze zich ontwikkelen. Het blijft altijd moeilijk als ze vertrekken, maar als de kittens verhuisd zijn, de berichten en fotoā€™s van de nieuwe eigenaren die trots vertellen over hun kat blijft ook genieten.


15) Wat is nog een grote wens voor je cattery?


Ach ik denk dat iedere cattery wel die ideale kat eens wil fokken, niet alleen gezond en lief, maar mooie diverse stamboom met waardevolle oude lijnen, max 12% inbreeding en dan ook nog leuk competitief op show. En wie weet heb ik die wel eens gefokt, maar dan weer niet zelf gehouden šŸ˜‰


16) Aan welke cattery (uit de cattery lijst) geef jij het stokje door?


Aan Saskia en Monique van Cattery Free.

211 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page