top of page
Mariëlle de Wit

Interview met Mariëlle de Wit - Cattery Whitefield’s



1) Hoe lang fok je al en hoe ben je begonnen?


Balou

17 jaar geleden waren we op zoek naar een maatje voor onze HTK kat. Een paar rassen hadden onze interesse en we zijn toen naar een Felikat show in Schiedam gegaan. Daar hebben we met diverse mensen om informatie over hun ras gevraagd en uiteindelijk deed 16,5 jaar geleden Rose’s Lovely Babette als 1e haar intrede bij ons in huis. We werden helemaal verliefd op dit ras en 2 jaar later volgde onze witte Coon Balou, ik ben een fan van wit. Grappig genoeg bleek de vader van onze Balou, Sandy Beaches a Touch of Percy te zijn, de mooie witte kater van Danny Rietveld, welke wij op die bewuste show in Schiedam hadden gezien. Percy was 1 van de eerste Coons die we toen zagen en ik was ’verkocht’. Met Balou zijn we gaan showen bij CFA en wij vonden het zo leuk dat we bijna heel Europa zijn door gekruist en hij 3e kastraat van Europa is geworden. Uiteindelijk volgde er nog een herplaatser Debbra en een kastraat-kater Lancelot. Al deze Coons kwamen bij dezelfde fokker vandaan en met haar heb ik gedurende de jaren een hele goede band opgebouwd. Dit resulteerde erin dat ik onder haar mentorschap 12 jaar geleden mijn eigen cattery ben begonnen met mijn eerste fokpoes, Rose’s Lovely Orabelle en 10 jaar geleden hadden wij ons 1e nestje.


2) Welk doel streef je na bij het fokken?


Voor mij is gezondheid, in combinatie met lage inteelt percentages en een goed karakter erg belangrijk, alsmede de genendiversiteit en een goed uiterlijk. Als doel heb ik eigenlijk altijd Balou voor ogen gehad, een aansprekend type met mooie lage inteeltcijfers, zeer lage clones en ook niet te hoge Top 5 percentages. Hij behelst het type waar ik naar streef, maar zonder concessies te doen aan gezondheid en lage inteelt percentages

.

3) Wat maakt een kat geschikt voor de fok? Waar let je op qua match bij een partner?


Rose's Lovely Orabelle, stammoeder van de cattery
Rose's Lovely Orabelle, stammoeder van de cattery

Wat een kat geschikt maakt voor de fok is vooral persoonlijke interpretatie en smaak.


Natuurlijk moet een kat/kitten aan de ras standaard voldoen om te worden ingezet. Maar behalve het uiterlijk, is voor mij het karakter heel belangrijk en dat er een ’klik’ is met het kitten, de katten zijn voor ons als eerste onze huisdieren.


Bij een match met mijn dames kijk ik naar de stamboom, hoe is deze opgebouwd; hoe match deze met mijn katten, welke katten worden in deze stamboom eventueel verdubbeld, wat zijn de inteelt-, clones en Top 5 percentages? Heeft deze kater de features die ik wil verbeteren bij de poes, hoe is het karakter van de kater? En last but not least; waar is de kater op getest, is de HCM test herhaald, welke voorouders zijn er getest en waarop? Zijn bij de voorouders de HCM testen herhaald en zo ja, tot welke leeftijd?


4) Worden je fokdieren getest en zo ja, welke testen en waarom wel / niet?


Al mijn fokdieren worden rond hun 1e jaar getest op HCM via echo (DNA zijn alle katten al negatief via ouders), PKD, HD, Patella Luxatie, SMA (alle katten al negatief via ouders), PkDef en FeLV&FIV. Ik her-test mijn fokdieren voor HCM, de kater jaarlijks en de poezen voor ieder nest. Van de dieren met nakomelingen in de fok blijf ik HCM testen tot de leeftijd van 9 jaar.


5) Show je en waarom wel / niet?


Whitefield's Contessa

Ik vind showen erg leuk, maar ik ben maar zelden op show. Zoals eerder genoemd ben ik gaan showen met Balou en hij deed het erg goed op shows. Maar na een tijdje had ik het wel een beetje gezien en ben ik gestopt met showen. Ik heb ook een paar Felikat shows gedaan, maar ik vind de opzet van de meerdere keuringen bij CFA en Tica toch leuker. Met mijn witte poly dame Jahanti ben ik een paar jaar geleden TICA gaan showen toen de poly’s daar geaccepteerd werden voor show en hierdoor heb ik de smaak van het showen weer een beetje te pakken gekregen. Met het fokken met lage cijfers werk je meer met het ’gematigde type’ Maine Coon dan wanneer je geheel met showlijnen fokt. Hierdoor is de kans minder groot dat de kat de uiterlijke kenmerken heeft die men op shows graag ziet. Maar het showen is voor mij niet het belangrijkste, de focus ligt op gezondheid en lage cijfers en het is een uitdaging om daarmee een goede showkat te fokken.


6) Hoe oud is je oudste coon en hoe jong de jongste? Hoeveel generaties heb je in huis?

Onze oudste Coon is 16,5 jaar en de jongste is 15 maanden oud. Ik heb 4 generaties in huis.


7) Hoeveel katten heb je momenteel en leven die samen met andere huisdieren? Hoeveel daarvan zijn open en hoeveel kastraten?


Ik heb 11 Coons en geen andere huisdieren. Ik heb 4 open poezen, 1 open kater en dus 6 kastraten in huis.


8) Hoe heb je je groep onderverdeeld in huis?


De open kater leeft apart van de poezen buiten in een thuishuis met een ren eraan en als maatje heeft hij een kastraat kater bij hem zitten. Zij komen in huis als wij thuis zijn. De poezen en kastraten hebben nagenoeg het hele huis tot hun beschikking en zij lopen allemaal bij elkaar, op 1 poes na. Zij kan niet meer door 1 deur met 3 van mijn katten en door met de tussendeur in de woonkamer ’te sluizen’ zorg ik ervoor dat zij niet bij die bewuste 3 katten kan komen en vice versa, maar wel onderdeel blijft uitmaken van de groep en ons huishouden.


9) Zijn er plaatsen in huis waar je katten niet mogen komen?


Er komen geen katten in onze slaapkamer, de enige uitzondering hierop zijn de moederpoezen. Zo’n 2-3 weken voor de bevalling zet ik de werpkist in onze slaapkamer en vanaf dat moment mag de aanstaande moeder in de slaapkamer en daar blijven ze totdat de kittens 3 weken oud zijn.


10) Hoe groeien de kittens bij jou op? Waar verblijven ze, wat geef je ze te eten en hoe socialiseer je ze?


Kittens uit het laatste nestje

De kittens groeien in huis op. Zij verblijven de eerste weken in onze slaapkamer, met ongeveer 3 weken verplaats ik ze naar de kittenkamer, dit is een kleine kamer waar ze rustig de wereld buiten de werpkist kunnen gaan ontdekken. Indien de moederpoes relaxed is komen de kittens vanaf 4 weken naar beneden en als ze nog wat te beschermend is over haar kroost dan komen ze ietsje later naar beneden. Vanaf 8 weken mogen de kittens met de volwassen katten mee de afgezette tuin in als we thuis zijn. Socialisatie begint al vanaf de geboorte, kittens veel in handen nemen en met veel verschillende mensen (incl. kinderen) in contact te laten komen. Al mijn katten krijgen compleet vers (diepvries) vlees en de kittens dus ook, zij krijgen speciaal fijn gemalen vers vlees voor kittens. Daarnaast krijgen de katten brokken als treat en leer ik de kittens ook om brokken te eten als ze wat ouder zijn. Hierdoor wennen hun darmen al aan de brokken en indien de nieuwe eigenaren willen overschakelen op brokken dan lukt dit zonder problemen.


11) Wat is voor jou de definitie van de ideale kittenkoper?


Eerste Whitefield's kittens Aisa en Annabelle (8 maanden oud)
Eerste Whitefield's kittens Aisa en Annabelle (8 maanden oud)

Iemand die alles voor zijn of haar kat overheeft, heel veel liefde geeft, niet altijd weg is en de kat niet vrij buiten laat lopen, maar in een afgesloten tuin of het balkon afzet. Potentiële kittenkopers kunnen nooit een kitten reserveren totdat zij op het 1e kittenbezoek zijn geweest rond 8-9 weken. Veel fokkers laten de mensen eerder komen, ik doe dit bewust pas na de 1e enting. Enerzijds zodat er minder kans is op infectiegevaar en anderzijds zodat je een betere indruk hebt van het karakter van het kitten en hierdoor makkelijker kunt inschatten of het kitten wel in de beoogde thuissituatie past waarin hij/zij terecht gaat komen. Pas als er bij dit 1e bezoek een wederzijdse klik is, kan het kitten gereserveerd worden. Als een kittenkoper niet geschikt blijkt of dat het uitgekozen kitten niet het karakter heeft om bijvoorbeeld in een druk gezin te kunnen meedraaien, dan geef ik dit aan en kunnen de mensen geen kitten bij mij kopen.


12) Hoe zou je je groep katten willen omschrijven?

De groep is een goede mix van oldies tot aan youngsters, die lekker aanhankelijk zijn en goed met elkaar overweg kunnen, met uitzondering van die ene dame dan ;-).


13) Wat gebeurt er met de katten die met pensioen gaan of door andere omstandigheden niet meer inzetbaar zijn voor de fok?


De katten mogen gewoon bij ons blijven als ze met pensioen gaan of door andere omstandigheden niet meer inzetbaar zijn voor de fok. Echter heb ik het al een paar keer meegemaakt dat een kat zich niet meer fijn voelt in de groep na de sterilisatie. Je merkt heel goed of een kat niet meer lekker in zijn of haar velletje zit en dan moet je niet zelfzuchtig zijn en het beste voor de kat kiezen. Hierdoor heb ik er al een paar keer voor moeten kiezen om een kat te herplaatsen. Ondanks dat dit emotioneel ontzettend zwaar is, merk ik dat dit uiteindelijk in het beste belang van de kat is, dat de kat weer happy is en geen stress meer ervaart in hun nieuwe huis en dat vind ik het belangrijkste.


14) Het leven van een fokker gaat echt niet altijd over rozen. Wat zijn de dingen waar je het voor doet? Wat is het dat opweegt tegen de moeilijke momenten?


De ontwikkeling van de kittens van blinde en dove ’bolletjes’ naar jonge katten blijft fascinerend om mee te maken. Het leren lopen, het spelen en onderzoeken van de wereld, het blijft geweldig om te zien. Het afscheid nemen als ik ze naar hun nieuwe huis breng blijft moeilijk, maar de blijdschap van kopers en de leuke verhalen en foto’s die ik ontvang maken veel goed. Daarbij wil ik graag een bijdrage leveren en me blijven inzetten voor die mooie ras.


15) Wat is nog een grote wens voor je cattery?


Een 2e lijn in de cattery brengen en het liefst d.m.v. een mooi wit poesje


16) Aan welke cattery (uit de cattery lijst) geef jij het stokje door?


Aan Debbie Sprenger van cattery Macadamia.

332 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page