top of page

Interview met Marga Harms Moeskops - Cattery Shanna




1) Hoe lang fok je al en hoe ben je begonnen?


Ik ben begonnen met wild kleur en zilver somalie in 1983 heb ik mijn Candy een wit kleur poes bij de fam. Van Eijk in Schiedam gekocht, nadien een dekking gehaald bij Mandy die een zilveren kater had waar ik Shanna’s lianhee uit heb gehouden. Ik ben in 1986 overgestapt op de Turkse Angora en in 1988 op de Maine Coon.




2) Welk doel streef je na bij het fokken?


Wel heel simpel: een goede gezondheid is het allerbelangrijkste. Dan een lief en stabiel karakter. Dan een goede aanvulling op de genen poel van het ras ik fok Maine Coons en Turkse Angora's.




3) Wat maakt een kat geschikt voor de fok? Waar let je op qua match bij een partner?

Meerdere factoren. Ik begin te testen rond de 13 maanden. Ik test ook op Patella Luxatie en HD. Als ze deze met goed gevolg heeft doorstaan net als de DNA en ultra scan testen dan kijk ik eerst naar conditie. Vervolgens kijk ik naar hoeze in de groep liggen en hoe ze reageren op andere hun kittens.

Bij het zoeken van een match met een partner let ik erop dat ze een zo laag mogelijke inbreeding hebben en kwa kleur en type een goede toevoeging zijn. Ik heb niet voor niks een Maine Coon kater uit Amerika, Tsjechië en een uit Finland gehaald (plus mijn Turkse Angora’s uit Frankrijk).



4) Worden je fokdieren getest en zo ja, welke testen en waarom wel / niet?


Ik test op hcm ultra scan tot ze ongeveer 12 jaar zijn. PKD word een x ultra scan test gedaan. De meeste kittens zijn uit DNA hcm 1 vrij getest, tevens is dit het geval met SMA en pk-def. Verder test ik op HD al vanaf 1990 en op patella luxatie vanaf 1984.




5) Show je en waarom wel / niet?


Ik heb van af 1983 regelmatig geshowd heb ook diverse jaren als steward geholpen op shows. Ik heb diverse katten tot Europees kampioen geshowd. Nadat ik in 2016 een zwaar ongeluk heb gehad met diverse bot breuken ben ik blij dat ik nog kan lopen. Helaas lukt het voor mij echt niet meer om dit regelmatig te doen. Nu gooit covid zand in het eten dus we kijken als het straks terug is tot normaal en er weer shows zijn of het nog lukt.


6) Hoe oud is je oudste coon en hoe jong de jongste? Hoeveel generaties heb je in huis?

Die is 14 jaar en de jongste 4 weken. Ik heb 6 generaties in huis.


7) Hoeveel katten heb je momenteel en leven die samen met andere huisdieren? Hoeveel daarvan zijn open en hoeveel kastraten?


Ja ik heb 2 minie keesjes. Ik heb 14 katten in huis met nu momenteel 10 kittens die allemaal al een baasje hebben. Ik heb 3 castraten: 2 Turkse Angora's en een Maine Coon kater.


8) Hoe heb je je groep onderverdeeld in huis?


Ik hou 4 katers samen op de grootste slaapkamer van het huis. We hebben voor hun speciale brede vensterbanken laten plaatsen zo ze op hun gemak naar buiten kunnen kijken. Er staan drie grote krabpalen en een Cody’s Catswheel zodat ze hun conditie op peil kunnen houden.


9) Zijn er plaatsen in huis waar je katten niet mogen komen?


Ja mijn slaapkamer en kittenkamer als er geen pas geboren kittens zijn. In die ruimte staat namelijk mijn computer.


10) Hoe groeien de kittens bij jou op? Waar verblijven ze, wat geef je ze te eten en hoe socialiseer je ze?


In de kitten kamer tot 5 a 6 weken dan in de huiskamer waar ze blijven tot ze met 15 a 16 weken weggaan. Hier staat de radio aan en worden ze met alles geconfronteerd.

Ik geef vers vlees carni best en barf menu. Plus goede kwaliteit blikvoer, bijna altijd graan-vrij, paarden vlees, lamshart en soms pens. Sommige van mijn katten zijn er dol op.

11) Wat is voor jou de definitie van de ideale kittenkoper?


Iemand die komt kennismaken die zich ingelezen heeft in het ras (bij mij dus twee rassen) en die erg geïnteresseerd is hoe de kittens het doen.


12) Hoe zou je je groep katten willen omschrijven?

Harmonieus, soms een kleine knok partij maar dat is zelden.


13) Wat gebeurt er met de katten die met pensioen gaan of door andere omstandigheden niet meer inzetbaar zijn voor de fok?


Katten boven de 6 jaar die goed in de groep liggen worden oud bij mij en reizen hier ook af. Katten die een stoorzender zijn, of kittens die niet goed hun test resultaten hebben gehaald worden herplaatst. De nieuwe eigenaar wordt ook precies verteld waarom ze herplaatst worden. Ook katten die niet goed in de groep liggen door bijvoorbeeld vechtpartijen of slachtoffer zijn van wat dominante dames worden herplaatst. Sommige katten zijn gewoon liever alleen.


14) Het leven van een fokker gaat echt niet altijd over rozen. Wat zijn de dingen waar je het voor doet? Wat is het dat opweegt tegen de moeilijke momenten?


Klopt ik heb menig ding mee gemaakt en door schade en schande veel geleerd. Ik doe het voor diverse dingen: kittens geboren zien worden, ze nadien zien vertrekken met gelukkige eigenaren, contacten met de mensen wereldwijd omdat er best veel van mijn kittens naar het buitenland zijn gegaan.

Waardoor het opweegt tegen moeilijke momenten? Dat een door mij gefokte zilver somalie de stammoeder is van de zilveren somalies in Frankrijk. Dat men in Indonesië gelukkig is met de twee Turkse Angora’s die ik daar heen gestuurd heb.


15) Wat is nog een grote wens voor je cattery?


Een zwarte Maine Coon kater en een witte Maine Coon poes met blauwe ogen en horend getest voor ze komt.


16) Aan welke cattery (uit de cattery lijst) geef jij het stokje door?


Aan Rianna Vande Vussen van cattery Lauda

125 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page