top of page
John Monster/Willems

Interview met John Monster/Willems - LeatherAndLace Maine Coons



1. Hoe lang fok je al en hoe ben je begonnen?


Behold the Anthem of Nations PP, F3 open kater. Inbreeding 0,59, Top 5 - 20,5%, klonen 9,7%
Behold the Anthem of Nations PP, F3 open kater. Inbreeding 0,59, Top 5 - 20,5%, klonen 9,7%

Nadat we al 5 htk katjes hadden, kreeg ik eindelijk Paul zover om één Maine Coon erbij te nemen. In 2004 kwam onze eerste Maine Coon Evcor Liseva Diva, een black torbie met witte dame en al snel volgde er een tweede Aiyana Harachte (Figaro) want een grote rode kater moest er gewoon nog bij. We kwamen regelmatig bij de fokkers van Diva over de vloer en dan gaat het zoals bij de meeste een beetje kriebelen en ga je nadenken of het toch niet leuk zou zijn om zelf te gaan fokken. Toen kwam niet veel later onze eerste dame voor de fok Evcor Liseva Floor die met haar bijna 16 jaar nog heel erg aanwezig is.


2. Welk doel streef je na bij het fokken?


CH LeatherAndLace Missundaztood PP, F4 open poes. Inbreeding 3,79, Top 5 - 41,8%, klonen 18,9%
CH LeatherAndLace Missundaztood PP, F4 open poes. Inbreeding 3,79, Top 5 - 41,8%, klonen 18,9%

Al vrij snel kwam ik erachter dat fokken met lijnen die iedereen heeft, niet interessant genoeg was voor mij en dan kom je al snel bij outcross uit. Ik leerde Elly van Cattery Amshula kennen en van haar kreeg ik Amshula El Niña toevertrouwd. Zij was mijn eerste outcross poesje. Elly werd een goede vriendin en toendertijd zeker waren foundation/outcross fokkers ook wel de fokkers die vooraan stonden met testen. Het idee om door middel van goed geteste lijnen met een zo laag mogelijke inbreeding een bijdrage te leveren aan de genetische diversiteit van het ras, sprak mij erg aan en zodoende ben ik zeker 10 jaar alleen met outcross en foundation bezig geweest. Met outcross kom je gelijk poly’s tegen, heel veel outcross fokkers hadden poly’s in hun fok programma en ik dus ook. Mede doordat ik met een klein wereldwijd groepje de poly erkend wilde hebben op show, is mijn fokdoel wat anders geworden de laatste jaren. Om geschikte poly’s voor show te fokken heb je showlijnen nodig. Gelukkig heb ik mijn ideaal om te fokken met goed geteste lijnen en voor Europa niet allerdaagse lijnen niet los hoeven te laten, want het zijn voornamelijk Amerikaanse goed geteste lijnen. Ze hebben mijn outcross lijnen goed aangevuld, de allereerste Maine Coon Polydactyl kampioen is ons F5 fokje LeatherAndLace Missundaztood PP. Op het moment hebben wij zowel foundation, outcross en showlijnen in huis, maar in de loop der jaren zal dat waarschijnlijk meer naar alleen showlijnen overgaan. Mede doordat er steeds minder goede foundation/outcross voorhanden is, maakt dat de keuze daartoe wel makkelijker.


3. Wat maakt een kat geschikt voor de fok? Waar let je op qua match bij een partner?


DGCA LeatherAndLace Dim All the Lights P. F5 castraat kater. Inbreeding 8,27, Top 5 - 58,9%, klonen 25,5%
DGCA LeatherAndLace Dim All the Lights P. F5 castraat kater. Inbreeding 8,27, Top 5 - 58,9%, klonen 25,5%

Uiteraard staat hier gezondheid wel voorop en daarbij moet je je afvragen of de kat wel iets kan toevoegen aan het ras. Uiteraard moeten ze ook wel zoveel mogelijk aan de rasstandaard voldoen. Dit is nog belangrijker bij de outcross fokkers, aangezien dit over het algemeen toch minder getypeerde katten zijn die op heel veel punten niet aan de rasstandaard voldoen. Er zijn nog steeds genoeg fokkers die kiezen voor een leuk kleurtje, maar die kunnen dan beter Perzen gaan fokken en Maine Coons laten voor wat ze zijn. Daarnaast vind ik het je plicht als fokker zijnde te proberen om een stamboom te creëren die niet overal voor handen is.


Iedere verparing die ik maak is er één waar ik zelf eventueel wat uit zou willen houden. Ik doe geen concessies wat betreft goed geteste lijnen en interessante lijnen dat is echt wel een must, graag voorouders die meerdere malen vrij bevonden zijn voor HCM. Uiteraard probeer je een match te maken waarbij de kater en poes elkaars tekortkomingen aanvullen. Concessies op profiel, oorstand, vacht, lengte/boning enz wil ik nog wel doen, maar een kater gebruiken met een slechte kin zal ik niet snel doen. Het totale plaatje moet kloppen stamboom/gezondheid/type. Persoonlijk vind ik een goede sterke kin erin fokken een stuk lastiger dan de rest. Een kater met een hoge inbreeding gebruiken, heb ik ook geen probleem mee, mits ik de lijnen ken en deze goed getest zijn. Verwacht zeker van een kat met een hogere inbreeding wel dat hij mooi in balans is, dat alles in verhouding klopt, zonder gelijk extreem te zijn. Het feit dat vrijwel al mijn poezen qua inbreeding ver onder het gemiddelde zitten, maakt deze beslissing ook een stuk makkelijker.



4. Worden je fokdieren getest en zo ja, welke testen en waarom wel / niet?


Ja uiteraard. Alle katten hier in huis zijn uiteraard Fiv/Felv negatief. Voor hun eerste nest worden ze getest op PL, HCM/PKD echo en voor zover nodig indien dit nog niet bekend is ook op HCM/SMA/PkDef d.m.v dna, alhoewel ik de PkDef dna test echt onzinnig vind. De meeste fokkatten zijn voor hun tweede levensjaar ook getest op HD. HCM echo wordt met regelmaat herhaald totdat de kat een jaar of 9 is.


5. Show je en waarom wel / niet?

RW SGC LeatherAndLace Sansa PP, F6 open poes. Inbreeding 10,7 Top 5 - 61,6%, klonen 30,7%
RW SGC LeatherAndLace Sansa PP, F6 open poes. Inbreeding 10,7 Top 5 - 61,6%, klonen 30,7%

Ja!! Op het moment show ik door corona uiteraard niet, maar normaal gesproken ben ik zeker één weekend elke maand ergens in Europa op show te vinden. Ik ben zelf voorzitter van Cats and Tulips (TICA) en vind het geweldig, niet alleen het showen, maar heel het weekend gezellig weg met een groepje en 's avonds lekker de stad in ergens voor een hapje en een (paar) drankjes, want dat hoort er uiteraard bij. Vind wel dat je alleen moet showen met een kat die het leuk vindt! Of een kat het leuk vindt, dat merk je echt snel genoeg. Gelukkig vonden de meeste katten die ik overigens niet onverdienstelijk geshowd heb het geweldig. Persoonlijk vind ik dat iedere fokker en zeker beginnende fokkers af en toe zouden moeten showen. Je leert op show kritisch naar katten kijken en zeker naar je eigen kat. Daarbij zijn shows natuurlijk erg handig om te netwerken, je leert andere fokkers kennen en dat opent vaak wel deuren die anders gesloten zouden blijven.


6. Hoe oud is je oudste coon en hoe jong de jongste? Hoeveel generaties heb je in huis?


Onze oudste dame wordt in januari 16 jaar en onze jongste heer is momenteel 7mnd. Op het moment hebben we 2 x 5 generaties van verschillende lijnen, maar we hebben ook korte tijd 7 generaties in huis gehad.


7. Hoeveel katten heb je momenteel en leven die samen met andere huisdieren? Hoeveel daarvan zijn open en hoeveel kastraten?


Op het moment hebben we 25 maine coons en nog 1 htk poes van bijna 18 jaar. We hebben 3 volwassen open katers en 1 puber, 10 open poezen en 11 castraten (zowel katers als poezen). Andere huisdieren hebben we niet.


8. Hoe heb je je groep onderverdeeld in huis?


2 open katers leven op de zolderkamers, deze sproeien niet en ruik je niet en 1 open kater heeft een eigen buitenverblijf, deze sproeit voor alle 3 de open katers gelijk (uiteraard van alle gemakken voorzien inclusief verwarming) en een eigen ren. De poezen en castraten hebben de rest van het huis en ook hun eigen ren.


9. Zijn er plaatsen in huis waar je katten niet mogen komen?


Ja in principe is onze slaapkamer katvrij. Enige uitzondering is een hoogzwangere poes. Op het moment logeert er echter een exkater die dit afgelopen jaar gecastreerd is en die langzaam aan geherintroduceerd wordt in de groep. Deze willen we graag houden, dus daar nemen we de tijd voor.


10. Hoe groeien de kittens bij jou op? Waar verblijven ze, wat geef je ze te eten en hoe socialiseer je ze?


De meeste nestjes worden op de kittenkamer geboren en hier verblijven ze ook de eerste weken. Al onze katten eten KVV en alleen graanvrije brokken. Kittens worden altijd gespeend met Bibi en dit eten ze voornamelijk tot ze een week of 8 zijn. Vanaf die leeftijd begin ik ook met het aanbieden van verschillende graanvrije soorten blikvoer. Natuurlijk staan op de kittenkamer voor de moederpoes altijd verschillende soorten brokken klaar, dus zodra een kitten daaraan toe is, wordt daar ook van gegeten. Echter beginnen de meeste bij ons daar vrij laat mee, soms pas als ze al een week of 11 zijn. Vanaf een week of 4/5 komen ze naar beneden en verblijven ze in de huiskamer. 's Avonds laat gaan ze weer naar hun eigen kamer voor de nacht. Kunnen ze rustig allemaal eten en zitten ze veilig en kunnen ze geen rare fratsen uithalen beneden terwijl wij slapen. Op de kittenkamer staan uiteraard ook krabpalen en er ligt een hoop speelgoed, dus die vermaken zich prima daar 's nachts. De eerste jaren mochten ze door heel het huis, maar sinds er ooit één door te wild spelen op de trap van boven naar beneden is gevallen, gebeurt dat niet meer zonder toezicht. Kitten had gelukkig niets ernstigs, maar dat had zomaar anders kunnen zijn. Socialiseren gebeurt eigenlijk vanaf dag 1. De eerste weken weeg ik ze ze altijd 's morgens en 's avonds en uiteraard neem ik ze tussendoor ook regelmatig in handen. Het is hier altijd zoete inval, dus de kittens worden heel veel in handen genomen en er wordt veel met ze gespeeld. Vrijwel de gehele dag is er iemand thuis. Beide werken we onregelmatige dagen en daarbij draait Paul voornamelijk late diensten, waardoor ze hoogstens 3 uur alleen zijn.


11. Wat is voor jou de definitie van de ideale kittenkoper?


De ideale kittenkoper is voor mij iemand die zich ingelezen heeft en die kritisch is in zijn/haar zoektocht. Iemand die ons kitten een veilig en blijvend thuis zal bieden en er alles aandoet om dat te realiseren. Iemand die katten begrijpt en waar de kat ook echt kat mag zijn. We willen wel dat er al reeds een andere kat aanwezig is of dat er op korte termijn een tweede bijkomt. We verwachten ook dat de nieuwe “baasjes” meerdere keren langskomen, zodat ze hun kitten een beetje leren kennen en ons beter leren kennen en wij hun. De meeste komen wekelijks of om de week langs, waardoor we vaak dagelijks bezoek hebben. Mede doordat we beide onregelmatige dagen/tijden werken, vereist dat wel de nodige organisatie. Maar we zorgen er altijd voor dat dit lukt, want dat vinden we erg belangrijk.

Met de meeste kittenkopers hebben we nog leuk contact. Druk altijd onze kittenkopers op het hart dat als er ooit iets gebeurt/verandert in hun leven waardoor ze niet meer kunnen zorgen voor de door ons gefokte kat en hij/zij gelijk weg moet, wij deze altijd na één telefoontje ophalen zelfs al is dit na bv 10 jaar.


12. Hoe zou je je groep katten willen omschrijven?


Wij hebben een grote, gezellige, sociale, stabiele groep katten waar wij bij mogen wonen. Mede doordat wij veel castraten hebben van verschillende leeftijden werkt dit goed, zij brengen heel veel rust.


13. Wat gebeurt er met de katten die met pensioen gaan of door andere omstandigheden niet meer inzetbaar zijn voor de fok?


Wij fokken meestal tot op hogere leeftijd met onze poezen/katers en als ze dan met pensioen mogen, dan blijven ze in principe hier, dat is ook de reden dat wij best veel castraten hebben. Elke fokker komt een keer voor de keuze dat ze moeten herplaatsen om de stabiliteit van de groep te behouden, stress en onrust moet je voorkomen in een groep. Herplaatsen om plek te maken doen we niet, maar herplaatsen omdat we merken dat één van onze katten niet gelukkig is, doen we tegenwoordig zonder aarzelen. Niet dat het ons niet aan het hart gaat, maar doordat we door ervaring nu weten dat de kat er zoveel gelukkiger van zal worden en weer helemaal opbloeit. Overigens wonen al onze herplaatsers bij familie en/of vrienden, waardoor we ze nog geregeld zien.


14. Het leven van een fokker gaat echt niet altijd over rozen. Wat zijn de dingen waar je het voor doet? Wat is het dat opweegt tegen de moeilijke momenten?


Elke fokker krijgt vroeg of laat wel iets voor zijn kiezen wat veel verdriet geeft. Niets is echter mooier dan die kleine pasgeboren hulpeloze wezentjes te zien opgroeien/ontwikkelen tot kleine dappere kittens die mede door jouw toedoen opgroeien tot prachtige katten en mensen heel gelukkig maken. Fokken doe je met je hart en ziel. Als wij kittens wegbrengen, vertrek ik ook regelmatig met een brok in mijn keel, maar alle leuke berichten die je daarna krijgt, maken alles goed en dan weet je waarvoor je het doet. Emoties horen erbij en als je die niet meer hebt, dan is het tijd om te stoppen.


15. Wat is nog een grote wens voor je cattery?


Heb nog zoveel wensen! Er zijn bepaalde lijnen die moeilijk te krijgen zijn, die ik heel graag zou willen hebben. Daar wordt aan gewerkt, dus dat is (hopelijk) een kwestie van tijd. Verder zou ik graag de eerste poly willen showen tot IW (top 25 all breed katten internationaal) of tenminste willen fokken.


16. Aan welke cattery (uit de cattery lijst in de groep) geef jij het stokje door?


Ze voelt hem misschien al aankomen, tenminste als ze gelezen heeft dat Johan mij voorgedragen heeft.... Geef met alle liefde het stokje door aan een fokker waar ik veel respect voor heb, 1 van mijn (fok/show) vriendinnetjes Nayomi Franken van Tabula Rasa Maine Coons.

175 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page