top of page
Johan Bos

Interview met Johan Bos - Cattery AsKháMo



1) Hoe lang fok je al en hoe ben je begonnen?


In 2013 hadden we (mijn partner en ik hebben de cattery samen) ons eerste nestje, en dat was tevens het begin van het fokken van Maine Coons. Na het overlijden van onze twee Spaanse kittens, die we hadden meegenomen van Gran Canaria, wilden we graag weer nieuwe katten. Aangezien ik van wat grotere katten houd, kwamen we al snel uit bij de Maine Coon, Ragdoll en Noorse Boskat. Door wat onderzoek te doen, waren we daar snel uit. Het is de Maine Coon geworden. Tja, daarmee hadden we nog natuurlijk geen Maine Coon. Door verder te kijken kwamen we uit bij een pracht rood katertje. Moksi. Onze eerste Maine Coon. Helaas was zijn broertje net verkocht dus gingen we een speel maatje voor hem zoeken. Die vonden we bij toenmalige cattery Capital of Coons. Onze eerste keuze was een rood poesje, maar deze bleek ernstig ziek te zijn. We waren gedwongen om een ander kitten te kiezen. Het rode poesje, bleek een katertje, met veel organen op een verkeerde plaats. Ze kon niet vast eten verdragen etc. Men heeft haar/hem moeten laten inslapen. We hebben daarna voor kater Kabul gekozen, die wij hernoemd hebben als Khabul. In datzelfde nestje zat een pracht blauw poesje (Nairobi), en ik was meteen verkocht. Ik wilde een blauw poesje....Dus tegen deze cattery gezegd, mocht er nog een keer een blauw poesje komen, dan is die van mij....Een jaar later werd Asmara geboren. Onze Queen Mum. En met haar als basis zijn we onze cattery opgestart.


2) Welk doel streef je na bij het fokken?


Dankzij de cursussen bij PawPeds (G1, G2 en G3), moet je ook een plan schrijven voor je cattery. De cursussen en ook daarna de begeleiding van onze coach, hebben geholpen om ons doel scherper en helderder te krijgen. Op de eerste plaats komt de gezondheid. We fokken alleen met geteste katten. Niet alleen DNA, maar ook zeker de andere checks die PawPeds beschrijft. Daarnaast proberen we ook rekening te houden om iets bij te dragen aan het ras. Onze coach beschrijft dat als volgt: Ieder nestje moet je zo fokken dat elk kitten geschikt is voor het breeding programma. Wel moet ik zeggen dat we flink hebben moeten leren. De eerste nestjes waren minder doordacht dan de laatste. Daarmee aangevende dat je als beginnende cattery vaak te weinig ervaring, inzichten hebt en ook niet alle ins and outs kent. Helaas hadden we toen ook nog geen coach. Gelukkig is dat veranderd.

.

3) Wat maakt een kat geschikt voor de fok? Waar let je op qua match bij een partner?


Zoals ook beschreven in de vorig vraag. Qua genetica moet de kat iets kunnen bijdragen voor de Maine Coon gemeenschap. We proberen lage inteelt, lage clonen en lage foundation waardes te verkrijgen. Dus bij een match let je daarop. Verder natuurlijk ook op de sterktes van de lijnen die je wilt verparen qua uiterlijk, vacht, gedrag etc. en vooral de gezondheid niet vergeten. Al met al moet het een optimale match zijn.


4) Worden je fokdieren getest en zo ja, welke testen en waarom wel / niet?


Alle katten waar we mee fokken zijn getest, ook de katers die ingezet worden via een buitendekking zijn helemaal getest. En gezond bevonden. Dus volgens de regels van PawPeds geschikt voor de fok. Welke testen we doen:

  • DNA-check omdat deze toch inzicht geeft in verschillende ziektes, maar ook zeker in de bloedgroep, patroon, vacht en het dragen van verdunning van de kat.

  • HCM: via de artsenlijst die bij PawPeds genoemd is, zodat we de gegevens in Pawpeds kunnen laten zetten. Deze check doen we op geregelde tijdstippen en zeker voor het dekken van een poes.

  • PKD: die gaat vaak samen met de HCM-check.

  • PL en HD.

  • En tot slot voor de dekking een Felv en Fiv check.

We doen deze checks/testen om enerzijds vertrouwen in de gebruikte lijnen op te bouwen, anderzijds om anderen ook te stimuleren om hun katten volledig te laten checken. Helaas heb je voor wetenschap meer dan een paar data nodig en ook over meerdere generaties. We hopen op deze manier bij te kunnen dragen dat de gezondheid van de Maine Coons en het mooie ras, zodat dit nog lang kan blijven bestaan.


5) Show je en waarom wel / niet?

Neen we showen niet. We zijn een paar keer gaan kijken naar shows en dat ligt ons gewoon niet. Wij denken (en met nadruk op WIJ), dat katten daar niet gelukkig van worden. Het liefst zou ik een keer naar een show gaan als de regels veranderen. Al is het maar om je kat eens goed te laten kwalificeren. We hebben veel katten met verdunning, en met en zonder zilver. Soms erg lastig te zien. Een keurmeester zou kunnen helpen met deze bepalingen. We hebben eens een keurmeester aangeschreven of zoiets mogelijk was, maar het idee werd meteen van de hand gedaan. Niet alle katten zijn showkatten. Maar ik denk dat je als fokker toch graag zou willen weten hoe goed je kat voldoet aan de standaard. Natuurlijk heb je zelf ook wel inzicht etc, maar soms kan een bevestiging gewoon fijn zijn.


6) Hoe oud is je oudste coon en hoe jong de jongste? Hoeveel generaties heb je in huis?

Onze oudste coons worden over een paar maanden 10 en onze jongste coons zijn nu bijna 12 weken en vliegen dan uit. We hebben drie generaties in huis. En we werken aan een vierde generatie.


7) Hoeveel katten heb je momenteel en leven die samen met andere huisdieren? Hoeveel daarvan zijn open en hoeveel kastraten?


Op dit moment hebben we 14 Maine Coons in huis, en verder geen andere dieren. Van deze 14 zijn er 4 kittens, die dus binnenkort uitvliegen. Onze vast crew van 10 bestaat uit: 2 castraat katers en 1 dekkater. 2 castraat poezen, en 5 open poezen. Bij een van de open poezen zit een heel verhaal. Uit ons L-nestje hebben we 2 poesjes gehouden. Een van deze poesjes heeft de Tetralogie van Fallot. Zij kan niet geopereerd worden, dus via een Suprelorin-staafje houden we haar anti-krols. Sun, onze nieuwe blauwe kat en Korana hadden afwijkende testuitslagen, en we moesten een jaar wachten op een herhaling. Dus die zitten/zaten ook op een Suprelorin-staafje. Ondertussen is Sun voor de 2de maal afgekeurd op de PL-test. Korana is goedgekeurd voor de hart-echo. Dus uiteindelijk hebben we drie open poezen waarmee verder gefokt kan worden.


8) Hoe heb je je groep onderverdeeld in huis?


Onze dekkater heeft een eigen binnenverblijf en buitenren. De andere katten lopen vrij rond en hebben ook een buitenren. Alle castraten hebben ieder een apart voerhokje en de open katten hebben gezamenlijk een voerhok. De toegangsluikjes hiervoor zijn ingesteld op hun chips. Dit is vooral om de castraten op gewicht te houden. Ze worden anders te dik als ze vrij mogen eten.


9) Zijn er plaatsen in huis waar je katten niet mogen komen?


Ja, de katten mogen niet in de kelder, en niet op zolder. Verder is het huis van hen en dat is ook te zien :D


10) Hoe groeien de kittens bij jou op? Waar verblijven ze, wat geef je ze te eten en hoe socialiseer je ze?

De eerste maand, na hun geboorte, verblijven ze bij ons op de slaapkamer. Zodoende hebben moeder en kittens rust. De andere katten hebben dan de rest van het huis nog steeds voor hen. Mama verlaat af en toe de slaapkamer om zich bij de rest te vervoegen. De kittens zelf worden elke dag even door ons gepakt, gewogen en geïnspecteerd (of mama alles goed verzorgt, en als ze niet genoeg bijkomen en honger hebben om wat bij te voeren). Na twee weken gaan ze vanuit de werpdoos in een grotere afgezette ruimte op de slaapkamer, omdat ze dan al wat gaan waggelen en beentjes strekken. Met vier weken gaat mama en de kids naar beneden in de woonkamer. Deze kunnen we afsluiten van de rest van het huis. Zodat Mama en kittens rust hebben.


Met vier weken beginnen we ook de training op de kattenbak, en het eten van geweekte brokjes. Kattenbak gaat over het algemeen heel snel, soms is een keer hen erop zetten voldoende. Eten is soms een hele struggle. Van geweekte kittenbrokjes gaan we dan langzaam over tot harde brokjes en naar meerdere soorten brokjes. Heel af en toe een beetje natvoer erbij om het smaak pallet van de kittens te ontwikkelen. Vanaf vier – zes weken mogen af en toe de andere katten eens een kijkje nemen bij mama en de kittens. Vanaf een week of acht gaat de woonkamer deur ook open en dan gaan de kittens het hele huis verkennen. Aangezien de andere katten al kennis gemaakt hebben met hen en omgekeerd is dat altijd een leuk moment om te zien hoe ze hun gebied uitbreiden en zich eigen maken. Vanaf een week of vier komt er ook visite over de vloer en maken ze kennis met andere gezichten dan de onze. En ook laten we altijd familie/vrienden komen met kinderen. Zodat de kittens ook met kinderen overweg kunnen. Zelf spelen we natuurlijk elke dag met ze en als er rustmomenten zijn, komen ze ook bij ons op de schoot slapen. Ze worden vaak opgepakt, we borstelen ze etc. Zodat ze als ze naar de nieuwe eigenaren gaan een heel scala van gebeurtenissen en handelingen gewend zijn.


11) Wat is voor jou de definitie van de ideale kittenkoper?


Een ideale kittenkoper is voor ons een persoon of personen die, voordat er kittens zijn, al eens bij ons op visite is geweest, zodat wij het gedrag van onze katten op de potentiële kopers kunnen zien. Als er kittens zijn dan observeren we ook de kittens en de interactie met de nieuwe potentiële kopers. Op onze webpage staat een heel hoofdstuk wat wij van de nieuwe eigenaren verwachten en hoe we onze katten plaatsen. Door gesprekken, mails en visite hopen we erachter te komen of wij vinden dat de potentiële nieuwe eigenaren inderdaad in aanmerking komen voor een of meerdere van onze katten. In hoeverre ze zich verdiept hebben in het houden van een kat en de consequenties daarvan. Wij houden zo wie zo contact met alle eigenaren en bezoeken onze kittens ook als ze bij de nieuwe eigenaren zijn.


12) Hoe zou je je groep katten willen omschrijven?

Divers en dynamisch. Niet altijd gaan alle katten in harmonie met elkaar om. Afhankelijk van gemoedstoestand, krolsheid, mama-zijn etc en castratie verandert het gedrag naar elkaar toe en onderling. Gelukkig hebben we een groot genoeg huis zodat iedereen altijd een veilige/rustige plek kan uitzoeken. Over het algemeen zijn we erg tevreden met onze kattengroep. Maar we merken wel dat we aan de max zitten.


13) Wat gebeurt er met de katten die met pensioen gaan of door andere omstandigheden niet meer inzetbaar zijn voor de fok?


Zoals al eerder uit ons verhaal is gebleken, wij houden alle katten. We hebben ervoor gekozen en ze blijven bij ons, ook al fokken we er niet meer mee of zijn ze niet geschikt voor de fok. Het moet echt niet gaan, willen we overwegen er een weg te doen, wat tot nu toe nog niet gebeurd is.


14) Het leven van een fokker gaat echt niet altijd over rozen. Wat zijn de dingen waar je het voor doet? Wat is het dat opweegt tegen de moeilijke momenten?


Als je geen liefde hebt voor katten, moet je niet aan fokken beginnen. Of je nu fokt, of je een kat als housepet hebt, alles wat leeft gaat ooit dood. Als fokker kom je alleen wat vaker hiermee in aanraking, omdat er van alles mis kan gaan. En ja, in de 7 jaar dat we fokken zijn we zeker al van alles tegen gekomen. Waar doe je het voor? Omdat het ook goed kan gaan, omdat het prachtig is een nestje op te zien groeien, omdat het prachtig is hoe de interactie tussen mama poes en kittens, andere katten en kittens en kittens onderling is. Wat je ook doet, het leven bestaat uit ups and downs (ook zonder katten fokken). Als het goed gaat, krijg je er ontzettend veel voor terug.


15) Wat is nog een grote wens voor je cattery?


Mijn droom is een blauw nestje. Helaas is onze eerste blauwe poes door een zwangerschapsvergiftiging, gevolgd door een inwendige bloeding na de keizersnede, overleden met als laatste kitten een blauw katertje. Dit katertje heeft het helaas ook niet overleefd. En onze nieuwe blauwe poes is afgekeurd voor de fok … We zullen dus nog maar even blijven doordromen.


16) Aan welke cattery (uit de cattery lijst) geef jij het stokje door?


Aan John Monster van cattery Leather and Lace.

215 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page