Interview met Debbie Sprenger - Cattery Macadamia
1) Hoe lang fok je al en hoe ben je begonnen?
In 2017, nu 3,5 jaar geleden ben ik begonnen met het opstarten van mijn cattery. Eerst door me in het ras te verdiepen, seminars/webinars te bezoeken en door de Pawpeds G1 cursus te doen. Vanaf de start heb ik sterk de wens en wil om een “outcross fokker” te worden. Ik heb me vanuit interesse veel verdiept in gezondheid voor de mens en sinds mijn cattery een feit is, is deze interesse overgesprongen naar de gezondheid van de kat. Gezondheid staat bij mij op nummer 1 qua prioriteit, vandaar de sterke drive voor outcross. Outcross betekent niks anders dan het kruisen van Maine Coons uit ongerelateerde lijnen, die vaak andere "Foundations" (grondleggers van het ras) hebben dan de meeste Maine Coons. Helaas vond ik bij Nederlandse en Belgische fokkers die ik had benaderd geen ingang om te starten met een outcross poesje. Ik had toen nog niet de juiste mensen gevonden en wist nog niet goed hoe het hele wereldje werkte. Ik ben toen na vele teleurstellingen gestart met een lage inteelt showlijn, Vanilla, een wit odd-eye poesje. Vanilla had dringend een maatje nodig en dat werd Neroli uit Frankrijk die toen net geboren was. Neroli is half outcross (vader) en half traditionele Franse showlijn (moeder). Op Neroli moest Vanilla nog 16 weken wachten. Toen haar zwarte zus Indy aan mij tussentijds werd aangeboden omdat de fokker ermee stopte, nam mijn hart op dat moment de beslissing om de onafscheidelijke Yin-Yang zusjes weer te herenigen. Wat was Vanilla blij om haar weer te zien! Neroli integreerde ook goed en de drie werden dikke vriendinnen. Helaas bleek Vanilla HD graad 1 en 2 te hebben plus PL graad 1 en was dus niet fokgeschikt waardoor ze geen kittens zal krijgen. Haar zus Indy was wel door de keuring heen gekomen en heeft me mooie nestjes gegeven. Vanaf mijn tweede nestje heb ik alsnog mijn eerste doel bereikt en outcross kittens gekregen, wat voor mijn nestjes daarna ook is gelukt en continue het streven blijft.
2) Welk doel streef je na bij het fokken?
Mijn voornaamste doel is om langlevende, vitale Maine Coons te fokken die een sterk immuunsysteem hebben en waarbij de kans op erfelijke aandoeningen zo klein mogelijk is. Daarnaast denk ik dat het in het belang van het ras is om zoveel mogelijk ongerelateerde lijnen te hebben van de klonen. Ik streef naar een laag klonen percentage en daarmee ook lage inteelt als gevolg. Hiermee voeg ik diversiteit toe, wat belangrijk is voor de gezondheid en een gezond voortbestaan van het ras. Karakter is voor mij ook heel belangrijk en probeer ik goed te matchen bij het maken van combinaties of selectie van een fokpoes of kater. Verder is de ras standaard mijn leidraad qua type, en ligt mijn hart meer bij het originele type Maine Coon, omdat deze dichter bij de oorsprong van het ras ligt en dichter bij de natuur staat. Mijn prioriteit bij het fokken ligt bij het toevoegen van waarde aan het ras door mijn lijnen te verbeteren met de aspecten die ze kunnen gebruiken. Afhankelijk van de poes waar ik een nestje mee doe, kan die verbetering op verschillende vlakken liggen.
.
3) Wat maakt een kat geschikt voor de fok? Waar let je op qua match bij een partner?
Wat een kat geschikt maakt voor de fok is in eerste instantie de uitslag van de gezondheidstesten. Uiteraard kun je een kat pas goed testen rond de eerste verjaardag en de beslissing om een kat voor de fok aan te houden maak je veel eerder, als het nog een jong kitten is. Het is dus afwachten of de kat later goed door de keuringen komt.
De opbouw van de stamboom vind ik heel belangrijk, alhoewel je natuurlijk als fokker alleen combinaties maakt met stambomen waar je zelf blij van wordt. Bij een keuze voor een kitten voor de fok zou je verstandig gezien het kitten moeten kiezen wat een sociaal karakter heeft (niet verlegen maar ook niet dominant) en die het best getypeerd is. Het kitten heeft geen slechte start gehad, groeiachterstand, navelbreukje of andere afwijkingen of gezondheidsproblemen, maar is een sterk kitten wat probleemloos is opgegroeid. Naast het verstand wil het hart ook wat. Een kitten kiezen waar je zelf minder klik mee hebt is geen optie voor mij. Het blijven wel in de eerste plaats mijn huisdieren. Idealiter verenigen al deze dingen zich in hetzelfde kitten, maar de realiteit is vaak niet zo eenvoudig.
Bij het zoeken naar een dekkater ben ik ook voorspelbaar, want mijn eerste criterium is zijn gezondheid: Zijn de heupen van de kater getest op HD? De andere testen zoals HCM echo's doen veel fokkers wel, maar op HD wordt nog veel te weinig getest. Alleen door dit criterium valt er al ongeveer 95% van alle dekkaters af. Ik kijk tegenwoordig ook naar andere aspecten zoals de leeftijd, gezond nageslacht, gezonde ouders, grootouders en hun testen. Als ik overtuigd ben dat de lijn gezond is en goed getest is dan kijk ik naar het volgende belangrijke punt en dat is genetische diversiteit. Het liefst zoek ik partners die geheel ongerelateerd zijn, waarbij de combinatie een verlaging geeft van de klonen. Heb ik na deze criteria nog meer te kiezen, dan kies ik voor een kater die een goed karakter heeft en goed getypeerd is. Kleur is voor mij het minst belangrijk en niet bepalend in mijn keuze.
4) Worden je fokdieren getest en zo ja, welke testen en waarom wel / niet?
Al mijn katten worden rond hun eerste levensjaar getest op HCM en PKD/CIN via echo, Patella Luxatie, Heupdyplasie en Fiv/Felv. De HCM echo en Fiv/Felv herhaal ik regelmatig. DNA testen zijn vaak al negatief via de ouders en daarom niet echt nodig, maar ik ben zo gek om mijn youngsters toch volledig DNA te laten testen bij MyCatDNA, puur omdat ik dan naast het volledig DNA profiel ook inzicht krijg in hun genetische diversiteit wat ik erg interessant vind.
5) Show je en waarom wel / niet?
Nee ik show op dit moment niet. De huidige opzet van het showen zelf spreekt me eigenlijk niet erg aan en mijn katten doe ik er ook geen plezier mee. De reden waarom het me niet aanspreekt is enerzijds omdat het een competitie is. Ik ben meer van samenwerking dan met elkaar concurreren, zeker als je samen aan een ras werkt heb je elkaar gewoon keihard nodig. Wel is een show een mooie gelegenheid is om andere fokkers te ontmoeten.
Een ander aspect van shows waar ik me niet in kan vinden, is dat het puur een schoonheidswedstrijd is, waarbij alleen het uiterlijk telt. Ik vind zelf dat een showwinnaar een voorbeeld moet kunnen zijn van het ras, waar fokkers naar zouden moeten streven. Het uiterlijk is daar maar een onderdeel van. Een fokker kijkt immers ook niet alleen naar het uiterlijk om een kat fokgeschikt te vinden. Gezondheid en karakter zou minimaal net zo belangrijk moeten zijn. Want wat zegt nu een kampioenstitel in de open klasse als de kat niet gezond is of niet fokgeschikt? Door katten met erfelijke afwijkingen kampioenstitels te geven kunnen shows het ras in een verkeerde richting duwen. Wanneer shows/keurmeesters bereid zijn om ook een stukje meer verantwoordelijkheid te nemen door katten meer allround te beoordelen (in ieder geval in de open klasse) dan zul je mij wellicht wel vaker in de showhal zien. Toch wil ik het showen een kans geven door het minimaal een keer te ervaren, misschien heb ik het wel helemaal mis. Ik laat me graag positief verrassen.
6) Hoe oud is je oudste coon en hoe jong de jongste? Hoeveel generaties heb je in huis?
Ik fok nog niet zo heel lang, waardoor mijn groep vrij jong is. De oudste coons zijn de Yin-Yang zusjes Indy en Vanilla die nu 3,5 jaar oud zijn. De jongste is Chelly, zij is 1,5 jaar oud. Ik heb 2 generaties in huis van twee verschillende lijnen.
7) Hoeveel katten heb je momenteel en leven die samen met andere huisdieren? Hoeveel daarvan zijn open en hoeveel kastraten?
Ik heb 6 Maine Coons en geen andere huisdieren. Ik heb 4 open poezen, 1 open kater en 1 kastraat.
8) Hoe heb je je groep onderverdeeld in huis?
Mijn 5 dames hebben het hele huis tot hun beschikking plus een ruime tuin die veilig is afgezet. Mijn kater woont bij mijn zus samen met haar twee kastraten. Voor mijn kater is dat ideaal omdat hij levenslang onderdeel kan zijn van haar gezin en echt als huisdier leeft met af en toe een date. Voor een dekkater heeft hij een ideaal leven.
9) Zijn er plaatsen in huis waar je katten niet mogen komen?
Nee mijn katten mogen normaal gesproken overal komen.
10) Hoe groeien de kittens bij jou op? Waar verblijven ze, wat geef je ze te eten en hoe socialiseer je ze?
De kittens worden geboren in de woonkamer of slaapkamer, afhankelijk van welk plekje de moeder het fijnst vindt. Ze worden niet apart gehouden van de groep, want mijn dames zijn heel hecht met elkaar. Tijdens en vlak na de bevalling houden ze respectvol afstand. Na een tijdje willen er 1 of twee poezen meehelpen met de verzorging. Soms zelfs door melk te geven om te helpen met voeden. Tot nu toe accepteren de moeders de aangeboden hulp met liefde. De eerste weken blijven de kittens in de ren voor hun veiligheid.
Zodra de kittens toe zijn aan vaste voeding (meestal tussen de 3-4 weken) dan introduceer ik rauw vlees (kvv). Kittens wil ik de beste start meegeven waardoor er heel wat kilo's rauw vlees per week doorheen gaan. Ik heb standaard brokken staan voor de volwassen katten en de kittens weten die vaak ook te vinden, waardoor ze automatisch ook wennen aan brokjes. Ook geef ik af en toe natvoer uit blik en soms een drumstick om te leren eten. Mijn kittens zijn gewend aan alle soorten voer (maar hebben soms zo hun eigen voorkeur).
11) Wat is voor jou de definitie van de ideale kittenkoper?
Dat is iemand die het kitten opneemt als onderdeel van het gezin waar het levenslang een geweldig leven heeft. Waar de kat veel aandacht en liefde krijgt, minimaal een andere Maine Coon heeft van ongeveer dezelfde leeftijd om mee te spelen. Waar een veilig afgezette tuin of balkon is, zodat de kat ook een stukje buitenlucht kan ervaren. Iemand die niet bezuinigt op een goede verzorging, hoogwaardige voeding en medische zorg. Iemand waarbij er zichtbaar een wederzijdse klik is met het kitten. Oh en natuurlijk iemand die af en toe eens een update en fotootje stuurt naar mij en waarbij de deur openstaat voor een bezoekje, want ik hou ook na de verhuizing nog steeds van mijn kattenkind.
12) Hoe zou je je groep katten willen omschrijven?
Mijn meiden zijn echte klefbakken en tuttebellen. Ze hebben elk een heel eigen karakter, ook al zijn het bijvoorbeeld moeder en dochter. Mijn groep is meestal heel harmonieus en ze liggen altijd bij elkaar te slapen, elkaar te wassen en bij elkaar te tutten. Soms gaan ze elkaar achterna racen of is er een pesterijtje, maar een uurtje later liggen ze weer samen te slapen. Het zijn echte meiden. Sommigen hebben echt pit, anderen zijn wat meer op de achtergrond. Het zijn allemaal acrobaten die de gekste capriolen uithalen en op een elegante manier atletisch zijn.
13) Wat gebeurt er met de katten die met pensioen gaan of door andere omstandigheden niet meer inzetbaar zijn voor de fok?
Ik heb maar een kastraat, dat is Vanilla. Zolang ze hier gelukkig is, kan ze hier oud worden. Ik heb nog niet voor dit moeilijke dilemma gestaan om echt een kat te moeten herplaatsen, maar als fokker weet je dat dit vraagstuk vroeg of laat ook gaat komen. Om de infectiedruk in een cattery laag te houden en de groep harmonieus en zoveel mogelijk stressvrij te houden zou het beter zijn om als cattery klein te blijven of je groep op te splitsen in kleine groepen. Maar dat is de theorie en in de praktijk spelen ook andere factoren mee zoals een kitten die je gewoon MOET houden en je hart die onmogelijk afscheid kan nemen van je geliefde kastraat. Ik ben voornemens om als cattery klein te blijven en dat betekent dat ik niet veel kittens kan houden of aankopen. Ook betekent dit dat ik soms het perfecte kitten aan een andere fokker moet kunnen toevertrouwen. Je groep klein houden vind ik een van de moeilijkste uitdagingen waar ik als fokker mee te maken heb. Naarmate de groep groeit is de kans groter dat er katten zijn die niet gelukkig meer zijn in de groep of katten die elkaar de tent uit vechten. Dus ja ik ontkom er in de toekomst denk ik niet aan om herplaatsen helemaal te voorkomen, maar ik wil er voorlopig niet aan denken want daar krijg ik nu al buikpijn van.
14) Het leven van een fokker gaat echt niet altijd over rozen. Wat zijn de dingen waar je het voor doet? Wat is het dat opweegt tegen de moeilijke momenten?
Als je een probleemloos nestje hebt is het zoooo genieten! Heerlijk om ze te zien opgroeien en hun snelle verandering te zien en lekker met ze te knuffelen en spelen. Het is echt een roze wolk waarin ik zwijmel van verliefdheid op die kleine pluizenbolletjes die stiekem toch allemaal een plekje in je hart weten te veroveren. Ook is het heerlijk om te zien hoe hun nieuwe personeel van ze geniet.
Meer op fokgebied vind ik het geweldig als ik op papier echt een droomcombinatie kan maken die in de praktijk ook heel goed uitpakt. Ook ben ik altijd superblij als ik een fokker aan het denken heb kunnen zetten en die daarna besluit om ook op HD te testen of om naar lage inteelt toe te werken. Het geeft me heel veel voldoening als ik niet alleen met mijn eigen fokprogramma waarde kan toevoegen, maar ook andere fokkers kan helpen om hetzelfde te doen. Beginners op weg helpen vind ik ook heel leuk om te doen, maar de meeste beginners vinden mijn manier van fokken te ingewikkeld of te veel geld kosten en haken helaas al snel af. Voor echt goed mentorschap vind ik mezelf op dit moment nog te onervaren, maar ik ben altijd bereid om mijn kennis die ik onderweg opdoe weer door te geven.
15) Wat is nog een grote wens voor je cattery?
Er is nog zoveel te wensen! Wat ik nog graag zou willen is nog een goede kater importeren. Nederland heeft een overschot aan dekkaters maar een zwaar tekort aan GOEDE dekkaters. In de toekomst zou ik katers uit Amerika willen halen waar het ras oorspronkelijk vandaan komt, maar voor de korte termijn kijk ik vooral naar West en Noord Europa om een kater te vinden met lage inteelt en klonen en een goede transparante testhistorie over meerdere generaties.
16) Aan welke cattery (uit de cattery lijst) geef jij het stokje door?
Aan Johan Bos van cattery AsKháMo.
Comments