Interview met Carolina Demoor - Cattery Carolina's Kattenkribbe
1) Hoe lang fok je al en hoe ben je begonnen?
Fokken is met vallen en opstaan, het is niet altijd rozengeur en maneschijn, ik heb reeds van het begin tamelijk veel tegenslag gehad, maar ik ben een volhouder…
In 2007 kwam een van mijn 2 huiskatten, Evelientje, om op straat, Romeo, de broer, liep zo te treuren dat ik hem een nieuw vriendje moest zoeken, deze poes zou niet meer vrij mogen rondlopen in de buurt.
Na lang online zoeken (lang leven het internet) naar een geschikte poes, had ik ook besloten om een raskat in huis te nemen. Ik kwam op een foto van een prachtige kat: halflang harig, sprekende ogen, leek op een lynx met z’n pluimpjes op z’n oren. Hij was adembenemend… Het bleek een Maine Coon te zijn, ik ben onmiddellijk informatie gaan zoeken over dit prachtige ras. Na veel onderzoek te doen online en fokkers lastig te vallen met mijn vragen, was mijn keuze gemaakt: ik word een occasionele fokker van Maine Coons. Daar mijn favoriete kleur bij de katten blauw was, ben ik gaan zoeken naar een effen blauwe Maine Coon, dit was een moeilijke zoektocht, want in de Benelux hadden ze geen effen blauwe nestjes. Na veel wikken en wegen, had ik contact met de cattery La Cacilly in Strijen te Nederland, zij hadden verschillende blue silver tabby poesjes rondlopen, ik mocht komen kennismaken. Ik zat er nog niet goed neer en alle volwassen katten eisten me op en vanuit een mandje werd ik bestudeerd door een schattig blue silver tabby kitten, dit werd dus mijn eerste Maine Coon, Saphira…
Ik had voor Saphira een dekkater gevonden bij Cattery Grazy Babs te Nijmegen, maar telkens wanneer ik Saphira terug naar huis bracht, stootte ze haar vruchtjes af in de auto… zeer teleurstellend en frustrerend…
In 2010 na een controle voor de HCM-echo, had ik gevraagd om ook eens de eierstokken met een echo te bekijken… kreeg ik te horen dat ik onmiddellijk met haar naar een dekkater moest, ze was er klaar voor… Ik heb toen een lokale Cattery gecontacteerd, zij hadden een blue tabby kater Diego. De dekking was geslaagd en 72 dagen daarna had ze me 2 reusachtige kittens gegeven. (Ik weet het, ik was een leek: ik had geen onderzoek naar hem gedaan via PawPeds of de fokker z’n oren van het lijf gevraagd met mijn vragen, maar ik wilde Saphira haar eerste nestje laten krijgen). Ik had eindelijk mijn eerste nestje in de cattery, we zijn reeds 3 jaar verder…
Aankoop in 2007 van Saphira en eerste nestje in de cattery in 2010…
Nu staan we 11 jaar verder, veel bijgeleerd en nog steeds elke dag aan het bijleren, veel geluisterd en raad opgevolgd, met tegenslagen moeten omgaan en superveel vreugdevolle matches met de nieuwe bediendes van de kittens en herplaatsers, maar ik heb er nog steeds geen spijt van dat ik een Maine Coon Cattery heb…
2) Welk doel streef je na bij het fokken?
Mijn streefdoel is om gezonde, sociale en mooie blauwe (solid, smoke, silver tabby en tabby) Maine Coons te fokken, met uiteraard zeer lage inteelt.
3) Wat maakt een kat geschikt voor de fok? Waar let je op qua match bij een partner?
Bij mij is de stamboom, inteelt, clones, foundation, de testen van de ouders, testen van de katten zelf, zeer belangrijk. Natuurlijk zijn de “looks”, sociaal gedrag en zeker voor mij de kleuren ook belangrijk.
4) Worden je fokdieren getest en zo ja, welke testen en waarom wel / niet?
Ik test al mijn aangekochte fokdieren: de gewone FeLV-FIV test, maar ook HCM-echo, PKD-echo, HD, PL en een dna-test, voornamelijk voor de SMA-dna. Bij de nakomelingen in de cattery zijn het de HCM-echo en PKD-echo’s, HD en PL en natuurlijk ook de FeLV-FIV testen.
De katers test ik alle jaren, de poezen om de 2 jaar, voor ze op date gaan met een kater.
5) Show je en waarom wel / niet?
Ik show zo’n 2 à 3 keer per jaar, en alleen met jonge dieren, want mijn grote doen het echt niet graag…
6) Hoe oud is je oudste coon en hoe jong de jongste? Hoeveel generaties heb je in huis?
Mijn oudste poes is Brilthor Riona, ze is 13 en de jongste is Agatha van Carolina’s Kattenkribbe, ze is 6 weken oud (hopelijk kan ze blijven in de cattery)…
7) Hoeveel katten heb je momenteel en leven die samen met andere huisdieren? Hoeveel daarvan zijn open en hoeveel kastraten?
Ik heb voor dit moment alleen Maine Coons rondlopen, als ik met pensioen ben dan komt er een hond in huis. Ik heb 8 open poezen, 2 katers, 2 kastraten en 3 gesteriliseerde Coons rondlopen.
8) Hoe heb je je groep onderverdeeld in huis?
Ik heb op mijn verdieping van mijn huis 2 kamers ingericht voor 2 groepen van de poezen, soms kunnen er opeens 2 poezen niet meer door dezelfde deur en moet er dus in shiften geleefd worden… Als er geen kittens zijn staan normaal gezien alle deuren, buiten die van mijn slaapkamer open. Ze hebben een grote kattenren tot hun beschikking, wel alleen wanneer ik aanwezig ben.
De katers hebben, vanwege mijn voormalige kater (serieuze sproeier), een blokhut in de tuin gekregen met een ruime kattenren die ze dag in dag uit kunnen betreden, daar zitten ook de gesteriliseerde meisjes, zij houden de jongens rustig, door hen heb ik geen roepers… Weldra krijgen ze een mega-ren, heb namelijk een tunnelserre aangeschaft, deze gaat met de tijd omgebouwd worden naar een droomren, dan kunnen ze echt rennen en gekdoen…
9) Zijn er plaatsen in huis waar je katten niet mogen komen?
Mijn slaapkamer is verboden terrein, ik heb namelijk een waterbed en zou niet graag in een zwembad wakker willen worden 😉
10) Hoe groeien de kittens bij jou op? Waar verblijven ze, wat geef je ze te eten en hoe socialiseer je ze?
De mama’s met kittens leven op de gelijkvloers tot de kittens verhuizen (ik heb mama’s die geen andere katten in de buurt van hun kittens verdragen, hun instinct treedt dan serieus in actie).
De kittens krijgen zowel brokken als vlees als natvoer.
11) Wat is voor jou de definitie van de ideale kittenkoper?
De ideale koper is de persoon die me de kleren van het lijf vraagt om meer info te krijgen over het ras, de kitten en dergelijke.
De ideale kittenkoper heeft veel geduld heeft en als hij/zij een kitten willen…
Het kitten kiest hier de bediende en niet andersom, is er geen klik, dan gaat de persoon gewoon terug naar huis… zonder kitten…
12) Hoe zou je je groep katten willen omschrijven?
De grootste deugnieten, de grootste knuffelaars, de beste acteurs, dramaqueens, de liefste troosters, ze voelen zo je gemoedstoestand aan dat je op de duur toch met een lach op je mond naar hen aan het kijken bent of je mee gelokt hebben in hun spel. Voor aandacht kennen ze geen “NEE”…
13) Wat gebeurt er met de katten die met pensioen gaan of door andere omstandigheden niet meer inzetbaar zijn voor de fok?
Normaal blijven ze bij mij tot ze sterven, maar als er grote conflicten ontstaan, zoek ik in mijn nabije kringen een nieuwe bediende waarmee het klikt en zo blijven ze toch nabij…
14) Het leven van een fokker gaat echt niet altijd over rozen. Wat zijn de dingen waar je het voor doet? Wat is het dat opweegt tegen de moeilijke momenten?
Het zien opgroeien van de kittens en de gelukkige gezichten van de nieuwe bediendes van de kittens/herplaatsers.
15) Wat is nog een grote wens voor je cattery?
Dat we dit mooie ras nog lang kunnen en mogen fokken.
16) Aan welke cattery (uit de cattery lijst) geef jij het stokje door?
Ik geef graag het stokje door aan Wendy van Xabrendo’s
Σχόλια